Bivši agent BiH: Izetbegović me odbio

On je isticao kako postoji samo još jedna mogućnost, odnosno da se može povući još jedan potez, no nije želio reći koji (Arhiva)
On je isticao kako postoji samo još jedna mogućnost, odnosno da se može povući još jedan potez, no nije želio reći koji (Arhiva)

“Bakir Izetbegović [bošnjački član Predsjedništva Bosne i Hercegovine] odbio je i mene i moj savjet tako da ja nemam više ništa kazati vezano za reviziju tužbe protiv Srbije”, kazao je za Dnevni avaz ugledni američki pravnik i profesor međunarodnog prava na Univerzitetu Illinois Francis Boyle.

On je bio savjetnik prvog predsjednika Republike Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića i upravo je on 1993. godine i podnio tužbu protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu.

Boyle je ranije isticao kako bošnjački član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Izetbegović i bh. agent pred Međunarodnim sudom pravde (MSP) Sakib Softić nisu ništa radili deset godina te kako su posljednje najave od samog početka čisto populističke, s obzirom na to da je vrlo teško učiniti nešto u kratkom vremenu koje je preostalo.

Još jedan potez

“Ne znam zato šta bi Softić mogao napisati u tom zahtjevu. Volio bih da nisam u pravu, ali situacija je takva”, smatra Boyle.

On je govorio kako ne vrijede ni teze da se iz presude Radovanu Karadžiću ne mogu izvući nove činjenice.

Iako situacija ne izgleda obećavajuće, Boyle je nudio pomoć u ovom slučaju. Isticao je kako postoji samo još jedna mogućnost, odnosno da se može povući još jedan potez. Ipak, nije htio o njemu govoriti.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO