Stjepan Mesić dobio pojačanu policijsku zaštitu

Stjepan Mesić
Mesić odbacuje prozivke medija i političara (EPA)

Nekadašnji predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić, kako neslužbeno doznaje Al Jazeera, dobio je pojačanu policijsku zaštitu nakon što je optužen za veleizdaju te prozivki Vladimira Šeksa da je kriv za samoubojstvo osuđenog ratnog zločinca Slobodana Praljka.

Zagrebački tjednik Nacional piše da je Šeks, predsjednik Savjetodavnog vijeća Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) i neformalni savjetnik premijera Andreja Plenkovića, kao glavnog krivca za osuđujuću presudu šestorici Hrvata iz Bosne i Hercegovine u Haagu optužio Mesića, prenosi Tanjug.

Šeks je tvrdio da je Mesić u brojnim istupima branio tezu haškog tužiteljstva da su Franjo Tuđman, Gojko Šušak i Janko Bobetko, sa šestoricom bivših dužnosnika samozvane Herceg-Bosne, provodili udruženi zločinački pothvat u odnosu na Bosnu i Hercegovinu.

Šeks smatra da se prvostupanjska haška presuda iz 2013. uvelike temeljila upravo na Mesićevim tvrdnjama. Mesića je čak proglasio odgovornim za Praljkovo samoubojstvo, a u intervjuu Novom listu rekao je i da bi “DORH sada ipak trebao razmotriti Mesićevo lažno svjedočenje”.

Mesić: ‘Šeks preuzeo odgovornost’

Prozivke na račun Mesića krenule su uglavnom iz desničarskih krugova, koji su posljednju hašku presudu iskoristili kako bi Mesića ponovno optužili za veleizdaju, a u javnom eteru mogla su se čuti čak i otvorena prozivanja na njegovu smrt.

Zbog takvih je prijetnji bivši predsjednik dobio pojačanu policijsku zaštitu.

“Vladimir Šeks bi morao biti svjestan činjenice da je, izričući ničim potkrijepljenu optužbu protiv mene, preuzeo izravnu, a ne posrednu odgovornost za sve što bi mi se moglo dogoditi. Naglašavam: izravnu odgovornost. A od njegovih optužbi nemam se potrebu braniti niti to želim i imam razloga”, rekao je Mesić u intervjuu za Nacional.

Na predstavljanju svoje knjige Državni udar Šeks je u Osijeku nedavno kazao da njegovo djelo predstavlja “i osudu svih onih koji su doprinijeli pribijanju Hrvatske na stup srama”.

“U prvom redu mislim na bivšeg hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića, koji je jedan od najodgovornijih za donošenje ovakve presude, a na posredan način odgovoran je i za smrt generala Slobodana Praljka”, ustvrdio je Šeks.

Mesić odbacio navode

Mesić se oglasio dan nakon izricanja haške presude u predmetu “Prlić i ostali”, odbacivši sve prozivke pojedinih medija i političara koje su mu upućene i u kojima se navodi da je jedan od najodgovornijih za osuđujuće presude bivšim čelnicima samoproglašene Herceg-Bosne.

Mesića su zbog suradnje s Haškim sudom prozvali i desno orijentirane političke stranke, ali i članovi vladajućeg HDZ-a, pa i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Ona nije konkretno spomenula njegovo ime, ali je rekla: “Treba biti oprezan u izjavama jer danas vidimo koliko su koštali neodgovorni postupci i izjave nekih bivših hrvatskih dužnosnika.”

Suočen s brojnim upitima i komentarima i domaćih i inozemnih medija u vezi s izricanjem posljednje presude Međunarodnog suda u Haagu za ratne zločine počinjene na području nekadašnje Jugoslavije, Mesić je poručio da smatra “ne samo potrebnim nego i nužnim podsjetiti na neke nesporne činjenice”.

Tako je u četvrtak priopćio kako je inicijativu za osnivanje Haaškog suda dala Hrvatska i njezin prvi predsjednik Franjo Tuđman te kako je slijedom toga Hrvatski sabor donio i Ustavni zakon o suradnji s tim sudom, koji svakoga građanina RH, što uključuje i najviše državne dužnosnike, obvezuje da Sudu predaju svaki traženi dokument i odazovu se pozivu kao svjedoci, osumnjičeni ili optuženi.

‘Radio po zakonu’

Naglasio je kako je kao drugi izabrani predsjednik Republike u dva mandata poštivao slovo i duh Ustavnog zakona i sukladno tome i djelovao te da, prema njegovim saznanjima, isto vrijedi i za vlade Republike Hrvatske.

Dodao je kako se svaku presudu svakoga suda, pa tako i onoga u Haagu, može propitivati iz perspektive pravednosti i pravičnosti. No, konačnu sudsku presudu “valja poštivati i prihvaćati”, poručio je Mesić.

Ustvrdio je kako bi odbijanje presude značilo nepoštivanje sudstva, a u konkretnom slučaju Haaškog suda i retroaktivno derogiranje Ustavnog zakona RH.

“Naglašavam još jednom da sam kao predsjednik Republike Hrvatske poštivao i izvršavao ono na što me obvezivao Ustavni zakon zemlje kojoj sam bio na čelu voljom većine njezinih građana. Svako drugačije ponašanje, bilo moje, bilo kojeg drugoga građanina, značilo bi grubo narušavanje najvišeg zakona zemlje”, naglasio je Mesić u priopćenju.

Izvor: Al Jazeera i agencije