Plenković danas sa Čovićem u Mostaru

Andrej Plenković
Plenković: 'Hrvatska kao odgovorna članica UN-a i međunarodne zajednice nema dilema o poštivanju presude' (EPA)

Premijer Hrvatske Andrej Plenković danas dolazi u dvodnevnu posjetu Bosni i Hercegovini, a tokom boravka u Mostaru sastat će se s političkim vođama Hrvata u toj državi i predstavnicima Hrvatskog narodnog sabora.

Plenkovića će ispred Hrvatskog doma “Herceg Stjepan Kosača” u Mostaru dočekati Dragan Čović, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, nakon čega je planirano polaganje vijenca.

U utorak će Plenković imati sastanak s predstavnicima Hrvatskog narodnog sabora.

U pratnji predsjednika Vlade Hrvatske bit će potpredsjednik Hrvatskog sabora Milijan Brkić, ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, državna sekretarka u Ministarstvu vanjskih i evropskih poslova Zdravka Bušić i državni sekretar Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas.

Plenković i Čović u petak su u Zagrebu razgovarali o haškoj presudi šestorici bh. Hrvata.

Nezadovoljni presudom Prliću i ostalima

Nakon sastanka u Zagrebu ponovili su da su nezadovoljni dijelom presude o udruženom zločinačkom poduhvatu, koji vodi do ratnog državnog i vojnog vrha Hrvatske. Razmatrali su i mogućnost pokretanja zahtjeva za reviziju presude.

Plenković je kazao da je Hrvatska podržala Bosnu i Hercegovinu u najtežim trenucima, od referenduma o nezavisnosti do stvaranja preduvjeta za Dejtonski sporazum.

U posjeti bh. Hrvatima, kako je najavio, uputit će poruke smirivanja i čvrste podrške Bosni i Hercegovini.

Rekao je da je uloga Hrvatskog vijeća obrane (HVO) bila ključna u stvaranju Bosne i Hercegovine te da je ta “povijesna istina najvažnija za Republiku Hrvatsku”.

Najavio je i da će predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović prisustvovati posebnoj sjednici Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija o radu Haškog tribunala, gdje će artikulirati stajališta Hrvatske o predmetu “Prlić i ostali”.

U ranijoj izjavi Čović je rekao da je haška presuda bh. šestorki “zločinačka prema svakom časnom predstavniku Hrvatskog vijeća obrane i hrvatskome narodu”.

Potvrđene kazne

Nakon izricanja presude član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović rekao je da je treba iskreno prihvatiti i provesti.

Dodao je da je hrvatska politika kreirana u Zagrebu i u Bosni i Hercegovini imala dva lica.

“Jedno lice je neuspjeli udruženi zločinački poduhvat, koji je nanio strahovite patnje i napravio gubitnicima i Bošnjake i Hrvate. Drugo, svijetlo lice hrvatske politike jest ono koje se borilo i izborilo za prestanak sukoba, koje se brinulo o protjeranim Bošnjacima i u vremenu rata omogućilo postizanje Vašingtonskog sporazuma i borbu jedinica Armije RBiH i HVO-a rame uz rame do kraja rata”, poručio je Izetbegović.

Žalbeno vijeće Haškog suda izreklo je u srijedu pravosnažnu presudu za zločine počinjene nad muslimanima u Bosni i Hercegovini 1993. i 1994, potvrdivši šestorici bosanskohercegovačkih Hrvata dosuđene kazne iz prvostepene presude.

Sud je potvrdio da je bivši predsjednik Vlade bivše samozvane Hrvatske republike Herceg-Bosne Jadranko Prlić osuđen na 25 godina zatvora, bivši ministar odbrane Bruno Stojić i bivši načelnici Glavnog štaba Hrvatskog vijeća obrane Slobodan Praljak i Milivoj Petković na po 20 godina zatvora, bivši komandant vojne policije HVO-a Valentin Ćorić na 16 godina, a načelnik Ureda za razmjenu zarobljenika Berislav Pušić na deset godina zatvora.

Nakon što mu je ICTY potvrdio kaznu za ratne zločine, Slobodan Praljak tokom izricanja presude popio je otrov te je preminuo u bolnici u Hagu.

Izvor: Al Jazeera i agencije