Slovenija kreće u provedbu arbitražne odluke

Sastanak premijera Slovenije i Hrvatske Mire Cerara i Andreja Plenkovića u Zagrebu, na kojem su razgovarali o graničnom sporu, završen je bez dogovora o Piranskom zaljevu.

Premijeri su razgovarali o približavanju stavova dviju strana o arbitražnoj presudi o granici, koju hrvatska strana ne priznaje.

Slovenski premijer poručio je da 29. prosinca počinje primjena arbitraže, a hrvatski ponovio da presudu ne priznaje.  

“Dvadeset devetog prosinca istječe rok za provedbu Arbitražnog sporazuma. Razumijem stav premijera Plenkovića iako se s njim ne mogu složiti. Slovenija apsolutno poštuje presudu i smatra da je nedjeljiva i obvezujuća za obje države. Jedini pravni put bio je put preko Arbitražnog sporazuma. Poštivanje vladavine prava civilizacijska je norma i temeljna vrijednost Europske unije”, istaknuo je Cerar.

Plenković je pozvao na daljnji dijalog o graničnom sporu, ponovno istaknuvši da arbitražna presuda Hrvatsku ne obvezuje.

Hrvatski je premijer istaknuo da je riječ o dvjema prijateljskim zemljama koje nikad u povijesti nisu imale ozbiljnijih problema i sukoba te izrazio nadu da će se nastaviti sastanci u cilju dijaloga koji bi trebao dovesti do rješenja graničnog spora.

Rekao je da je Hrvatska sugerirala Sloveniji pravni okvir za pronalaženje rješenja o granici na kopnu i moru, pojasnivši da je riječ o tome da se pokuša dogovoriti protokol s nekoliko elemenata, poput rješavanja granice na moru, kopnu, režimu plovidbe. Takav bi dogovor uključivao i mješovito povjerenstvo kako bi došlo do dogovora koji bi se našao pred dvama parlamentima.

Na izravno pitanje novinara hoće li Hrvatska implementirati arbitražnu odluku Plenković je odgovorio da neće.

Plenković: ‘Nismo obvezni provoditi presudu’

Cerar je ponovio da je arbitražna odluka obvezujuća za obje države. Kazao je da dvije zemlje nisu približile stajališta o rješavanju graničnog spora. 

“Jedini put za rješavanje graničnog spora jest primjena arbitražne odluke”, rekao je Cerar.

Cerar je kazao da je došao u Zagreb jer 29. prosinca istječe rok za implementaciju arbitražne odluke.

Hrvatski je premijer, pak, rekao da je 29. prosinca dan kao i svaki drugi.

“Hrvatska se ne smatra vezanom arbitražnom presudom niti ju je obvezna provoditi”, kazao je Plenković. 

Cerar je rekao: “Razumijem stajalište premijera Plenkovića da ta odluka za Hrvatsku nije obvezujuća, ali se ne mogu složiti. Slovenija smatra da je odluka obvezujuća.”

“Plenkovića sam još jednom obavijestio o tome da Slovenija jedini put vidi u poštivanju ove odluke”, dodao je.

Slovenski je premijer najavio da Slovenija kreće s postupanjima sukladno implementaciji.

Tome će pristupiti idućih dana, rekao je, i to u onim pitanjima koja mogu implementirati sami, a u stvarima u kojima je potreban dijalog tražit će dogovor s Hrvatskom. 

Hrvatska se povukla iz arbitraže

Cerar je u Zagreb trebao doći još 27. rujna, ali je otkazao posjet nakon što je Plenković u govoru pred Općom skupštinom UN-a kazao da Hrvatska ne priznaje kontaminiranu arbitražnu odluku o granici.

Nakon toga Cerar je tvrdio da neće posjetiti Zagreb dok Hrvatska ne pristane razgovarati o provedbi arbitražne odluke, dok je Hrvatska ponavljala da ne priznaje tu odluku i da granice treba riješiti u bilateralnim pregovorima.

Hrvatski sabor krajem srpnja 2015. jednoglasno je donio odluku o povlačenju iz arbitražnog sporazuma za rješavanje graničnog pitanja koji su dvije zemlje potpisale 2009., a Sloveniji je predloženo da počnu pregovori o alternativnom rješavanju spora.

Zagreb je tada ocijenio da je arbitražni proces nepovratno kompromitiran i kontaminiran nakon što je otkriveno da su se slovenski predstavnik u Arbitražnom sudu Jernej Sekolec i djelatnica slovenskog Ministarstva vanjskih poslova Simona Drenik dogovarali o iznošenju slovenskih argumenata i lobiranju kod drugih arbitražnih sudaca.

Hrvatska zbog toga ne prihvaća presudu ad hoc arbitraže o granici i ne smatra ju obvezujućom, a Slovenija, pak, ustrajava na primjeni arbitražne presude i odbija ponudu Zagreba da spor iznova riješe bilateralnim pregovorima.

Izvor: Al Jazeera i agencije