Zastupnik u Hrvatskom saboru primio prijetnje smrću

Beus Richembergh kaže da je dobio prijetnje usmjerene na njega i članove porodice zbog objave o Slobodanu Praljku (EPA)

Saborski zastupnik GLAS-a Goran Beus Richembergh izjavio je u četvrtak da je primio stotine uvreda te prijetnje smrću nakon što je u srijedu na Facebooku za čin generala Slobodana Praljka, koji je ispio otrovnu tekućinu za vrijeme izricanja presude u slučaju “Prlić i ostali” u Haagu, napisao da je samoubojstvo izvršio pravomoćno osuđeni ratni zločinac te da vrh HDZ-a minutom šutnje za Praljka u parlamentu pokušava instrumentalizirati Hrvatski sabor.

“Primio sam stotine ogavnih i primitivnih uvreda. One idu s rizicima obavljanja javne dužnosti i, koliko god to bilo teško prihvatiti jer su odraz loše političke kulture, spadaju u slobodu izražavanja, slobodu govora. Međutim, otvorene prijetnje smrću proslijedio sam policiji na daljnje postupanje. Oni će valjda utvrditi jesu li ozbiljne ili ne”, napisao je 
Beus u četvrtak u novoj objavi na Facebooku.

Zahvalio je svima koji su “ostali hladne glave, ma koliko imali vrelo srce, kojima se zdrav razum suprotstavio pokušajima manipulacije njihovim emocijama i koji su podržali čvrst i dosljedan stav GLAS-a da se očuvaju temeljna načela pravne države i vladavine prava kako bi u prvome planu uvijek bili interesi žrtava, a ne onih koji su sudjelovali ili bili odgovorni za ratne zločine”.

‘Štiti me zdrav razum’

U izjavi novinarima u Saboru kazao je da je dobio konkretne prijetnje koje su usmjerene na njega i članove njegove obitelji, kao što su fotografije revolvera, te poruke u kojima stoji kojim će mu kalibrom metka presuditi.

“Ja se, naravno, ne bojim jer oni koji tako prijete i na takav način istupaju uglavnom su zekani, ali nije na meni da se junačim i o tome sam obavijestio policiju. To trebaju napraviti javni dužnosnici. Uvijek, jer je to kazneno djelo i mi smo dužni takve stvari prijavljivati”, kazao je zastupnik GLAS-a, kako prenosi Hina.

Izvijestio je da je policiji prosljeđeno sve što ima obilježje otvorene prijetnje, a na njima je da ustanove koliko su one ozbiljne.

“Nažalost, naviknete kao magare na batine na čitav niz najogavnijih i najprimitivnijih uvreda. To vam dođe u rok službe. Kad se bavite javnim poslom, morate biti svjesni da se ne sviđa svima ono što govorite i za što se zalažete. Netko će vam protivljenje izreći na fin, kulturan, pa možda i konstruktivan način, a netko će to napraviti u maniri najprimitivnijeg čovjeka”, kazao je Beus Richembergh. 

Na pitanje hoće li zbog prijetnji tražiti policijsku zaštitu, uzvratio je da nema potrebe.

“Mene štiti zdravi razum”, poručio je. 

Kontroverzne najave o sadržaju izjave

Beus Richembergh, kao ni članovi njegove stranke nisu bili jutros u sabornici za vrijeme dok je Jandroković čitao izjavu klubova zastupnika u vezi sa žalbenom presudom Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju šestorici čelnika bosanskohercegovačkih Hrvata, jer su, kako je objasnio, dolazile kontroverzne najave što će izjava sadržavati i kako će se odati počast generalu Praljku.

U srijedu je bila spomenuta i mogućnost da sjednica Sabora počne minutom šutnje za generala Praljka, no to se nije dogodilo, a u srijedu, kako je izvijestila agencija Hina, o tome nije donesena odluka jer je riječ o delikatnoj situaciji s obzirom na to da je neposredno prije samoubojstva pravomoćno osuđen za ratni zločin.

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković rekao je na početku saborskog zasjedanja da su se zastupnički klubovi suglasili u ocjeni da žalbena presuda ne uvažava povijesnu istinu, činjenice i dokaze te je kao takva nepravedna i neprihvatljiva i pozvao na minutu šutnje za sve stradale civile, poginule i nestale hrvatske branitelje, kao i sve žrtve ratnih sukoba u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Izvor: Agencije