Izetbegović: Ratom ne prijetim ja, nego oni koji žele podjele

Izetbegović: 'Nije prijetnja kazati da ćete braniti svoju zemlju. Prijetnja je kazati da ćete je rasturiti' (Fena)

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović danas je u Mostaru kazao da je bura koja se u Srbiji digla oko njegove izjave vezane za Kosovo besmislena i bespotrebna.

“Malo je bespotrebna i besmislena. Samo u politici ništa nije besmisleno. Sve ima svoj smisao. Ona je očigledno u Srbiji dimna zavjesa za nešto. Za šta? To možemo nagađati. Da li je to presuda [Ratku] Mladiću, da li je to približavanje NATO-u? Ne znam i ne bih da nagađam zašto su ovakvu galamu digli u Srbiji”, kazao je Izetbegović u Mostaru tokom svečane akademije povodom 25. godišnjice formiranja Četvrtog korpusa Armije RBiH, javlja Anadolija.

Oni koji se ozbiljno time bave iz racionalnog svijeta, kako je naglasio, spustili su loptu, što je dobro i što će omogućiti normalnu posjetu Predsjedništva Bosne i Hercegovine za nekoliko dana Beogradu. 

Posjeta je zakazana za 6. i 7. decembar.

“Ovdje u Bosni i Hercegovini to je pokušaj da se ušutka bosanskohercegovačka patriotska strana. Da se legaliziraju teme o paradržavama, o cijepanju Bosne i Hercegovine, o referendumima, da se nagrađuju ratni zločinci, da se dočekuju ratni zločinci, da se proslavljaju datumi koji su vezani za agresiju na Bosnu i Hercegovinu, a da bosanskohercegovačka strana šuti ili mlako odgovara”, kazao je Izetbegović.

‘Probe za tvrde odluke’

To su, kako ističe, “bezobrazne, tvrde i opasne izjave”.

“Ti su planovi da mi ili ne odgovaramo ili odgovaramo mlako, da se time stvori prostor za eventualne buduće referendume”, istakao je Izetbegović, navodeći da se time isprobava reakcija na tvrde odluke koje idu u smislu podjele Bosne i Hercegovine.

“Nije prijetnja kazati da ćete braniti svoju zemlju. Prijetnja je kazati da ćete je rasturiti. Ne može se moj odgovor tretirati kao prijetnja. Prijete oni koji govore o referendumu, oni koji nagrađuju ratne zločince i po njima daju nazive školama i tako dalje”, zaključio je Izetbegović.

Također je podsjetio na činjenicu da su Hrvatska i Srbija potpisnice Dejtonskog sporazuma koje, prije svega, trebaju garantovati da se neće desiti agresija na Bosnu i Hercegovinu.

‘Nadjačat će dobri ljudi’

Osvrnuo se i na budućnost Mostara.

“Mostar će biti jedinstven, bosanski, hercegovački i evropski i svjetski grad. Ujedinit će ga Mostarci bez obzira kojem narodu pripadali i neće biti poraženi u ovom gradu ni Hrvati ni Bošnjaci ni Srbi; neće pobijediti ni srpske i hrvatske vojske kad se ujedine protiv Bošnjaka; neće Hrvati nadjačati Bošnjake i neće Bošnjaci nadjačati Hrvate. Nadjačat će normalni i dobri ljudi iz svih ovih korpusa”, rekao je on. Istakao je da “nema na tvrde i bezobrazne prijetnje mehkih odgovora”.

“Ako prijete ustavnom poretku, teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine, ako misle da mogu podijeliti Mostar, onda ću im ja danas odgovoriti: dobit će konflikt, dobit će rat, dobit će odgovor. Neka ne prijete i mi nećemo prijetiti”, ustvrdio je Izetbegović, prenose bh. mediji.

Izvor: Agencije