Odgođena Vučićeva posjeta Zagrebu

Iako se ne navode službeni razlozi odgode posjete, do nje dolazi u trenutku novog zaoštravanja u odnosima dvije zemlje (Reuters)

Odgođen je posjet srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića Hrvatskoj, koji je bio najavljivan za studeni, potvrdio je kabinet predsjednika Srbije.

“Predsednik Srbije neće još skoro u Zagreb”, rekli su za beogradski Blic u Vučićevom kabinetu.

I hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović procijenila je kako “u ovom trenutku ne postoje preduvjeti za ostvarenje posjeta srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića Hrvatskoj čija je realizacija bila planirana do kraja ove godine”, priopćeno je iz njezinog ureda. 

“Dolazak Aleksandra Vučića u Zagreb je odgođen jer najnoviji razvoj događaja i ozračje ne pridonose izgradnji međusobnog povjerenja”, navodi se u priopćenju. 

Hrvatski i srbijanski mediji objavili su u srijedu da je posjet srbijanskog predsjednika odgođen do daljnjega te da do njega najvjerojatnije neće doći ove godine.

“Kancelarije hrvatske predsednice Kolinde Grabar-Kitarović i predsednika Vučića su u stalnom kontaktu, ali za sada nije poznat datum kada će doći do zvanične posete predsednika Srbije Zagrebu”, objavile su beogradske Večernje novosti.

Razmjena oštrih riječi

Iako se ne navode službeni razlozi odgode posjeta, do nje dolazi u trenutku novog zaoštravanja u odnosima dvije zemlje, posebice zbog međusobne razmjene službenih prosvjeda, do čega je došlo zbog otkrivanja spomenika Milanu Tepiću, majoru JNA koji je 1991. raznio skladište oružja u Bjelovaru.

Potom je srbijanski ministar Aleksandar Vulin izjavio da je 90-ih godina prošlog stoljeća u Hrvatskoj na djelu bio građanski rat, što je razljutilo službeni Zagreb.

Predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković je, vezano za otkazivanje posjeta srbijanskog predsjednika Hrvatskoj, kazao da do takvih posjeta treba doći u pravom trenutku, jer su osjetljive.

“Čini mi se da na taj trenutak treba pričekati još neko vrijeme nakon izjava koje smo čuli”, dodao je. Nazočeći inauguraciji Aleksandra Vučića u lipnju u Beogradu, hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović rekla je kako očekuje da se odnosi Zagreba i Beograda ubuduće mogu osjetno poboljšati.

Kao jedan od preduvjeta za to vidi spremnost novog srbijanskog predsjednika da dade svoj doprinos u suradnji dviju država.

Izvor: Agencije