Vulin pita Plenkovića: Zašto su dijelovi Dalmacije pusti?

Vulin: 'Ako nije bio građanski rat, zašto je pred kamom i jamom Hrvatsku napustilo 250.000 državljana Hrvatske srpske nacionalnosti?' (Tanjug)

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin, reagujući na izjavu hrvatskog premijera Andreja Plenkovića da u Hrvatskoj nije bio “nikakav građanski rat, već odbrana od agresije”, rekao je da, “ako su Srbi postali agresori samim činom rođenja u Hrvatskoj, onda je agresije zaista i bilo”, prenosi agencija Tanjug.

“Ako nije bio građanski rat, zašto je pred kamom i jamom Hrvatsku napustilo 250.000 državljana Hrvatske srpske nacionalnosti?”, naveo je Vulin u izjavi za javnost.

On je Plenkovića upitao i sljedeće: “Ako nije bio građanski rat, zašto su čitavi krajevi Dalmacije prazni i u njima više ne žive građani Hrvatske srpske nacionalnosti?”

“Ako nije bio građanski rat, koja je to elementarna nepogoda ubila više hiljada građana Hrvatske srpske nacionalnosti? Odgovore Plenković ne duguje meni, duguje ih proteranim Srbima, ali i svom narodu, pre svih i pre svega”, naveo je ministar odbrane Srbije.

Plenković: ‘Nema dilema’

Jučer je premijer Hrvatske i predsjednik HDZ-a Plenković rekao da Vlada, HDZ i sve državne institucije imaju jasan stav da se u Hrvatskoj nije vodio nikakav građanski rat, kako to tvrdi Vulin, već da su hrvatski branitelji u Domovinskom ratu Hrvatsku obranili od agresije.

“Stav HDZ-a, Vlade i svih državnih institucija oko te teme je sasvim jasan. Nikakav građanski rat, nego upravo ono što su hrvatski branitelji u Domovinskom ratu učinili, a to je obranili Hrvatsku od agresije”, rekao je Plenković novinarima nakon sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a, upitan kako tumači Vulinovu izjavu da je u Hrvatskoj vođen “građanski rat”.

Naglasio je da su neupitni karakter Domovinskog rata i velikosrpska agresija Slobodana Miloševića, što je više puta istaknuto s najviših državnih nivoa – Hrvatskog sabora, Vlade i predsjednice Republike.

“Za nas tu nema nikakvih dilema”, poručio je i dodao kako nema namjeru baš svaki put kad neko nešto kaže, a kako to zahtijevaju pojedini politički akteri, očitovati se i ponavljati “nešto što je notorno, što je istina i što su činjenice”.

Krstičević: ‘Samo jedna istina’

Vulinove izjave o karakteru rata u Hrvatskoj jučer je komentirao i hrvatski ministar odbrane Damir Krstičević. On je istakao kako “ne postoje dvije istine” već samo jedna – Hrvatska nije vodila “građanski rat” već, kako je rekao, pravedan, “obrambeni Domovinski rat protiv brutalne velikosrpske agresije”.

“Kao potpredsjednik Vlade Hrvatske i ministar obrane, ali i kao general pobjedničke Hrvatske vojske želim poručiti svima: ne postoje dvije istine već samo jedna. Republika Hrvatska nije vodila nikakav ‘građanski rat’ već pravedan, obrambeni Domovinski rat protiv brutalne velikosrpske agresije. Hrvatski vojnik borio se unutar granica Republike Hrvatske za mir i slobodu i u tom nametnutom ratu smo se obranili i pobijedili”, rekao je Krstičević, a prenosi Hina.

Izvor: Al Jazeera i agencije