Ramush Haradinaj uhapšen u Francuskoj

Haradinaj je ranije hapšen u Sloveniji (Al Jazeera)

Francuska policija uhapsila je predsjednika Alijanse za budućnost Kosova Ramusha Haradinaja po potjernici iz Srbije, javio je Reuters pozivajući se na policijske izvore.

Haradinajeva porodica potvrdila je vijest o njegovom hapšenju za kosovske medije.

List Zeri javlja i da su francuske vlasti obavijestile vlasti u Srbiji o hapšenju.

Francuska granična policija uhapsila je Haradinaja po dolasku na aerodrom Basel-Mulhouse na istoku Francuske gdje je doputovao letom iz Prištine, naveli su izvori.

Predsjednik Kosova Hashim Thaci izjavio je da je pritvaranje Haradinaja samo na osnovu naloga za hapšenje iz Srbije neprihvatljivo i za osudu.

U poruci objavljenoj na Facebooku, Thaci je napisao da su pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova, čiji je jedan od komandanata bio i Haradinaj, ponosni što su se borili protiv diskriminatorskih i kriminalnih zakona režima Slobodana Miloševića.

Dodao je kako je pravičnost te borbe potvrdila i kampanja zračnih napada NATO-a na ciljeve u Srbiji.

“Institucije države Kosovo svim mehanizmima koje imaju na raspolaganju rade da se što prije ispravi nepravda i da se Haradinaj oslobodi, kako i zaslužuje”, napisao je Thaci.

Prema njemu, ovo je još jedan argument više zašto Kosovo treba da bude članica međunarodnih institucija, kako bi one bile u stanju da otkriju, kako kaže, pravu istinu o Kosovu i Srbiji.

Angažman ministarstva

Ministarstvo vanjskih poslova Kosova potvrdilo je da je Haradinaj priveden u Francuskoj, javio je ranije list Zeri.

Na web stranici tog lista se navodi da kosovsko ministarstvo radi na tome da Haradinaj bude uskoro pušten.

“Ministarstvo vanjskih poslova intenzivno radi na tom pitanju od 15 sati, kada je Haradinaj pritvoren. Hapšenje su izvele francuske vlasti na osnovu potjernice Srbije iz 2004. godine, što je za nas neprihvatljivo. Ministarstvo je uputilo verbalnu notu preko ambasade u Parizu, a ministar Hoxhaj se lično angažira, koristeći sve diplomatske kanale da Haradinaj bude što je prije moguće pušten”, rekao je šef kabineta Envera Hoxhaja.

Alijansa za budućnost Kosova oglasila se povodom hapšenja Haradinaja, navodeći da je taj čin “nepravedan i neprihvatljiv”.

“Pozivamo francuske vlasti da Haradinaju omoguće nastavak njegovog putovanja i zahtijevamo od Evropske unije i evropskih država da ne sprečavaju slobodno kretanje na osnovu nezakonitih potjernica Srbije”, navodi Alijansa za budućnost Kosova, a prenosi Tanjug. 

Hapšenje u Sloveniji

Haradinaj je u junu 2015. godine uhapšen u Sloveniji, također po Interpolovoj potjernici Srbije. Poslije dva dana vraćen mu je pasoš i dozvoljeno mu je da napusti Sloveniju.

Nakon hapšenja u Sloveniji, Haradinaj je za Al Jazeeru kazao da je putovao u različite zemlje Evropske unije i u Sjedinjene Američke Države, gdje nije uhapšen, te da je iznenađenje da ga je uhapsila cijenjena zemlja EU-a.

On je kazao da je Interpol poništio potjernicu nekadašnje Državne zajednice Srbije i Crne Gore.

“Apsurdno je i nelogično ovo što su uradile slovenske vlasti. Ne postoji pravno opravdanje za ovo, jer sam odgovarao za sve te optužbe pred UN-ovim Međunarodnim tribunalom za bivšu Jugoslaviju. Zaista nema smisla da država članica EU-a ne poštuje ono što je najviša pravna instanca odlučila”, kazao je tada Haradinaj.

Oslobođen u Hagu

Srbija tereti Haradinaja zbog ubistava i teških zločina na Kosovu tokom 1998. i 1999. godine. On je bivši vođa Oslobodilačke vojske Kosova i bivši premijer Kosova.

Haški sud je oslobodio Haradinaja optužbi za ratni zločin 2012. godine. Tada su Haradinaj i njegovi bivši pomoćnici Idriz Balaj i Lahi Brahimaj pušteni na slobodu.

Tribunal je izrekao oslobađajuću presudu po svim tačkama optužnice, od kojih je glavna da je bilo udruženog zločinačkog poduhvata.

Optužnica protiv Haradinaja ticala se zločina koji su počinjeni od 1. marta do 30. septembra 1998, javlja Tanjug.

To je bio drugi put da je Haradinaj oslobođen optužbi.

Prethodno, po okončanju prvog suđenja, po optužnici za zločine na širem području zapadnog Kosova, Haradinaj i Balaj su oslobođeni optužbi i pušteni na slobodu, dok je Brahimaj bio osuđen na šest godina zatvora.

Haradinaj se u novembru 2012. vratio u Prištinu, nakon što ga je sud po drugi put oslobodio svih tačaka optužnice za zločine počinjene u logoru OVK-a u Jablanici.

Vlasti u Beogradu podigle su protiv Haradinaja 108 krivičnih prijava zbog sumnje da je izvršio krivična djela terorizma, udruživanja radi neprijateljske djelatnosti i ubijanja civila.

Izvor: Al Jazeera i agencije