Plenković: U Izraelu nije spominjano ‘Za dom spremni’

Plenković je nedavno izjavio da je podizanje ploče s ustaškim pozdravom "Za dom spremni" pored bivšeg koncentracionog logora Jasenovac - delikatno.  (Pixsell)

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je da se ne osjeća licemjerno zbog svog boravka u Memorijalnom centru holokausta u Jerusalemu, dok se usred Jasenovca nalazi ploča na kojoj piše “Za dom spremni”.

“Ovdje je riječ o ploči koja je postavljena braniteljima dobrovoljcima HOS-a koji su poginuli u Domovinskom ratu braneći Hrvatsku od velikosrpske agresije Miloševićeva projekta. Ovo nije ploča u spomen nekome u kontekstu Drugog svjetskog rata i ustaškog režima”, rekao je Plenković u intervjuu za Hrvatsku radioteleviziju.

Prema njegovim riječima, tu temu u Izraelu niko nije spomenuo.

Plenković kaže da je njegov stav i stav hrvatske vlade oko antisemitizma i svega onoga negativnog što se dogodilo u vrijeme ustaškog režima jasan, a to je da ga decidirano osuđuje.

Dio hrvatskih medija oštro je kritikovao izjave Plenkovića nakon posete Yad Vashemu, s porukom da, ako već želi istaći nedvomislenu podršku i saučešće, ne mora ići u Izrael, jer žrtve fašističkog režima, odnosno “strašnu i tragičnu priču najgorih zločina protiv čovječnosti”, može naći i u svojoj domovini. 

Skrnavljenje Jasenovca

Zagrebački portal Index.hr podsjeća da je Plenković nedavno izjavio da je podizanje ploče s ustaškim pozdravom “Za dom spremni” pored bivšeg koncentracionog logora Jasenovac – delikatno. 

On je tada, umjesto osude, “nemušto najavio da će tražiti zakonsko rješenje koje će regulirati pitanja koja se odnose na totalitarne režime” i da “zato želi pokrenuti institucionalnu inicijativu koja bi odgovarajuće regulirala ovo pitanje”. 

U Izraelu Plenković nije imao problema sa “zakonskim rješenjima”, “institucionalnom inicijativom”, niti sa delikatnošću, primjećuje Index.hr i podseća da u Yad Vashemu, udaljenom 2.181 kilometar od najvećeg koncentracionog logora u Hrvatskoj, stoji uklesan natpis “Jasenovac”.

Izvor: Agencije