Plenković: Hrvatska mora predvoditi rješavanje problema u regiji

Premijer Srbije i Hrvatske sreli su se u Davosu (Johannes Hahn / Twitter)

Hrvatska ima veliku političku odgovornost kao stabilizirajući faktor u regiji i kao članica NATO-a i EU-a mora biti predvodnik rješavanja problema, rekao je u petak u Davosu hrvatski premijer Andrej Plenković.

On se obratio novinarima s povjerenikom za proširenje Johannesom Hahnom, s kojim se i bilateralno sastao i sudjelovao nešto ranije na širem panelu.

Sudionici panela o jačanju istočnoevropskih država bili su i premijer Srbije Aleksandar Vučić, ukrajinski predsjednik Petro Porošenko i austrijski ministar vanjskih poslova Sebastian Kurz te brojni privrednici zainteresirani za ulaganja u zemlje evropskog istočnog i jugoistočnog susjedstva.

“Panel je bio iznimno koristan da napravimo analizu situacije, realne dinamike približavanja tih država EU-u, raspoloženja unutar EU-a i naravno ispunjavanja kriterija”, rekao je Plenković.

Povjerenik Hahn kazao je da je EU zainteresirana da zemlje o kojima se i s kojima se razgovaralo na panelu, a to nisu samo one zapadnog Balkana, nego i istočnog susjedstva, što prije budu u Evropskoj uniji.

“Moramo gledati naprijed a ne natrag”, kazao je.

Plenković je rekao da Hrvatska ne želi dizati tenzije ni sa jednom zemljom i želi biti stabilizirajući faktor.

“Hrvatska mora biti stabilizirajući čimbenik i u smislu slanja poruka i u pogledu retorike”, kazao je, dodajući da i partneri u EU-u od Hrvatske to očekuju.

Kazao je kako nije imao vremena za detaljnije razgovore s Vučićem. “Nije bilo razgovora ni o kakvoj supstanci odnosa između Hrvatske i Srbije”, rekao je, ali i dodao kako je otvoren za sastanak.

Vučić: Otvoren poziv Plenkoviću i Grabar-Kitarović

Premijer Srbije ranije je poručio da je otvoren njegov poziv hrvatskom kolegi da dođe u Beograd, kao i predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović.

“Razgovori su uvek lekoviti za odnose između zemalja i za očuvanje mira i stabilnosti u regionu”, rekao je Vučić nakon razgovora s Kurzom u Davosu.

Po njegovim riječima, između Hrvatske i Srbije postoji puno pitanja koja se trebaju riješiti.

“Za razliku od hrvatskih političara, ne želim unapred govoriti o svim stvarima koje bi Srbija mogla da stavlja na teret svojim susedima. Želim da mi razgovaramo o tome otvoreno i da vidimo šta možemo, a šta ne možemo rešiti”, naglasio je Vučić.

“Na meni je da štitim interese Srbije, ali da ni u jednom trenutku ne ugrozim interese Hrvatske. Hrvatska je za nas važna zemlja kao što je premijer Plenković rekao da je Srbija važna za Hrvatsku”, smatra Vučić.

Potvrdio je i da bilateralni susret s Plenkovićem nije bio planiran u Davosu, kao što je ranije potvrdio i hrvatski premijer.

Vučić je rekao i kako zna da je “izuzetno nepopularan u Hrvatskoj”, dodajući da o njemu više pišu hrvatski nego srbijanski mediji.

“Najlakše ćete da prodate novine ili imati gledan program ako opsujete majku Vučiću”, ukazuje Vučić.

Izvor: Agencije