Pranje novca: BiH na odbačenoj crnoj listi EU-a

Za rezoluciju je glasalo 393 zastupnika (EPA)
Za rezoluciju je glasalo 393 zastupnika (EPA)

Parlamentarci Europske unije odbacili su predloženu „crnu listu“ EU od deset rizičnih država sa aspekta lakšeg pranja novca ili finansiranja terorizma, među kojima je i Bosna i Hercegovina, uz obrazloženje kako je lista prekratka te da je treba proširiti i na poreske rajeve.

Unija je usvojila strožija pravila protiv pranja novca u nastojanju da prekine finansiranje terorista poslije napada na redakciju francuskog lista Charlie Hebdo u januaru 2015. 

Također je počela imenovati države sa nedostacima u zakonskoj regulativi koje oružane grupe mogu koristiti za dolazak do finansijskih sredstva.

Rezolucijom, za koju je glasalo 393 zastupnika, Europski parlament je odbacio listu uz obrazloženje kako je nepotpuna. Protiv je bilo 67 zastupnika, a 210 je bilo uzdržano, javlja Reuters.

Pitanje poreskih rajeva

Na odbačenoj „crnoj listi“ Europske komisije su, BiH, Sjeverna Koreja, Iran, Afganistan, Irak, Laos, Sirija, Uganda, Vanuatu i Jemen, a preduzeća sa aktivnostima u tim državama su predmet strožijih kontrola u Europi, javlja Reuters.

„U svjetlu nedavnog curenja podataka i otkrivanja pranja novca i poreskih utaja, suludo je što Panama i drugi poreski rajevi za prljavi novac još nisu na crnoj listi Komisije“, izjavio je predstavnik stranke Zelenih, Sven Gigold.

Posljednje glasanje u Parlamentu poništava posljednji spisak država usvojen u novembru, ali ne utječe na prethodnu „crnu listu“ koja je obuhvatila sve navedene države i Gvajanu. Ova latinoamerička država je bila izbrisana iz novog prijedloga, jer je „zapušila rupe u zakonu“ koje su omogućavale pranje novca, dodaje britanska agencija.

Izvor: Agencije


Povezane

Voz iz Beograda koji je krenuo prema Sjevernoj Mitrovici do usijanja je doveo odnose Beograda i Prištine. Zaustavljen je i vraćen jer je kosovski predsjednik Hashim Thaci naredio da se po svaku cijenu spriječi njegov ulazak na Kosovo. Na liniju razgraničenja poslali su specijalnu policiju. Zbog svega, u Beogradu je zasjedao Savjet za nacionalnu bezbjednost […]

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO