Mustafa o vozu: Igra Srbije

Kosovski premijer Isa Mustafa izjavio je da voz iz Beograda za Mitrovicu neće ući na Kosovo, a cijelu situaciju je opisao kao “nefer igru Srbije”.

“Povratak voza bi bila odgovarajuća mjera. Njegov ulazak na Kosovo neće biti dozvoljen i bit će tretiran u skladu sa kosovskim zakonima”, rekao je Mustafa na vanrednoj konferenciji za novinare, prenosi Zeri.

On je situaciju opisao kao “nepotrebnu i nefer igru Srbije”.

Mustafa je dodao da su vlada u Prištini i sva ministarstva angažirana na rješavanju ovog pitanja.

Kosovski premijer je posebno zahvalio Sjedinjenim Američkim Državama i zemljama članicama EU-a, kako je rekao, na podršci institucijama Kosova u rješavanju problema zbog najavljenog dolaska voza iz Beograda u Kosovsku Mitrovicu.

Natpisi na vozu

Kako navodi Klan Kosova, Mustafa je rekao i da će kosovska vlada u saradnji s predsjednikom o ovome informirati međunarodnu zajednicu.

“Preduzeli smo sve mjere da informiramo međunarodne faktore o situaciji, angažirali državne institucije i preduzeli sve mjere koje su u skladu sa zakonom. Imali smo sastanke sa nadležnim institucijama i međunarodnim faktorima”, rekao je Mustafa.

On je saopćio da je održan sastanak Vijeća za nacionalnu sigurnost Kosova na kojem je odlučeno da institucije zemlje u skladu sa situacijom preduzmu sve ustavne i zakonske mjere.

Sa beogradske željezničke stanice u subotu ujutro krenula je probna vozna linija do Kosovske Mitrovice, međutim voz je stigao samo do Raške odakle se kasnije vratio za Beograd.

Na vozu je na više jezika ispisano Kosovo je Srbija, a unutrašnjost je dekorirana freskama iz pravoslavnih manastira na Kosovu koje su pod zaštitom UNESCO-a.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je odlučio da se voz zaustavi da bi se sačuvali životi ljudi i spriječili sukobi širih razmjera.

Thacijeva zabrana

Predsjednik Kosova Hashim Thaci naredio je ministru unutrašnjih poslova Kosova Skenderu Hiseniju i generalnom direktoru policije Kosova Shpendu Ahmetiju da po svaku cijenu spriječe ulazak voza, javio je portal gazetaexpress.com.

“Primjećujući nemarnost vlasti ja sam danas, poštujući ustavnost i zakonitost u okviru mojih ovlaštenja na očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta, u svoju kancelariju pozvao ministra unutrašnjih poslova i direktora policije. Od njih sam zatražio da se po svaku cijenu onemogući ulazak voza na Kosovo”, izjavio je Thaci za portal.

Kosovski predsjednik je izrazio uvjerenje da će vlasti sa zakonskom odgovornošću ostvariti svoje ustavne i zakonske obaveze.

Izvor: Al Jazeera i agencije