Udruženja žrtava podržavaju Valentina Inzka

Vlasti RS-a su odlučile prekinuti saradnju sa Uredom visokog predstavnika u BiH (AP)

Udruženje žrtava i svjedoka genocida i Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa uputili su danas poruku podrške visokom predstavniku u BiH Valentinu Inzku povodom odluke vlasti entiteta RS o prekidu saradnje sa Uredom visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, prenosi Anadolija.

“Nakon očekivanog revolta udruženja veterana iz RS i odluke Vlade RS o prekidu saradnje sa OHR-om u BiH želimo izraziti našu punu podršku visokom predstavniku u BiH Valentinu Inzku. Smatramo da je izjava visokog predstavnika u BiH najblaži mogući izraz protivljenja na užasavajuće postupke vlasti u RS”, navedeno je u saopćenju dvaju udruženja.

Sporan način rada

Vlasti u RS-u, kako je saopćeno, su svojim načinom rada zgrozile su ne samo javnost u BiH, već i cijeli demokratski svijet.  

“Zabraniti pravo na Ustavom zagarantovan izbor vlastitog jezika (bosanskog), organizovati svečanu sjednicu Narodne Skupštine RS, te dodjeliti priznanja i odlikovanja osuđenim ratnim zločincima, pompozno slavljenje 9. januara uprkos odluci Ustavnog suda BiH, samo su neki postupci vlasti u RS koji nedvosmisleno upućuju na postupke koje je provodila NDH”, istaknuto je u saopćenju za javnost. 

Izvor: Agencije


Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada