Hrvatska će osporavati presudu

INA
Hrvatski premijer nada se konsenzusu o otkupu MOL-ovog udjela u INA-i (Dalibor Urukalovi? / Pixsell)

Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je kako će Hrvatska osporavati arbitražnu presudu u slučaju INA – MOL u okviru Komisije Ujedinjenih naroda za međunarodno trgovačko pravo (UNCITRAL) u Ženevi. 

Podsjetio je i kako postoji i drugi arbitražni proces, koji još traje u Washingtonu.

“Smatramo da naše interese trebamo zaštititi i pravnim sredstvima, ali isto tako, i drugim koracima koje ćemo poduzimati, a, nadam se, širokim političkim konsenzusom u zemlji o otkupu mađarskoga, odnosno MOL-ova udjela u INA-i“, rekao je Plenković, kako prenosi Hina.

Energetska politika jedna od najvažnijih

Hrvatski premijer istaknuo je kako je energetska politika jedna od najvažnijih politika koju jedna država ima.

 To je, smatra, prioritet i Europske unije, pa i globalni prioritet.

“Okolnosti koje danas imamo oko INA-e, kao naše strateške kompanije, i odnosa koji postoje s MOL-om prošlih godina u nastalim okolnostima nameću obvezu da Hrvatska otkupi udjel MOL-a u INA-i”, rekao je i dodao kako bi se na taj način zadržala strateška i upravljačka kontrola u toj kompaniji te osigurala energetska neovisnost i opskrba.

Plenković smatra kako INA treba biti vertikalno integrirana kompanija, koja ima zalihe i nafte i plina, svoje rafinerije i svoj prodajni lanac, koji može funkcionirati na način koji je dobar i za Hrvatsku i za druga tržišta na jugoistoku Europe.

Otvorenost za investitore na drugim osnovama

Ocijenio je kako učinkovito upravljanje INA-om može koristiti Republici Hrvatskoj te dodao kako Hrvatska može, nakon otkupa tog udjela, biti otvorena i za druge investitore, pa i za strateške partnere u kasnijoj fazi, ali na drugim osnovama, a ne na onima na kojima su danas.

Hrvatski premijer na katolički je Badnjak izvijestio da je Vlada odlučila u svoje vlasništvo vratiti domaću naftnu kompaniju INA-u otkupom cjelokupnog udjela koji u njoj ima mađarski MOL.

Objasnio je da je arbitražni sud odlučio da ponuđeni dokazi nisu dovoljni da dokažu da su ugovori sklopljeni 2009. godine nastali kao plod koruptivnih aktivnosti te ih je stoga sud odbio poništiti, pa je odlučeno da se pokrene proces otkupa cjelokupnog udjela MOL-a u INA-i. 

Izvor: Agencije