Dva nova slučaja ‘bijele smrti’ u BiH

Nove padavine se pretvaraju u led (EPA)

Dva nova smrtna slučaja izazvana smrzavanjem zabilježena su na teritoriji BiH u zvorničkom naselju Bair i mjestu Srednje kod Ilijaša.

U naselju Bair pronađeno je tijelo M.P. (42) iz Zvornika, a utvrđeno je da je smrt nastupila smrzavanjem, potvrđeno je banjalučkim Nezavisnim novinama iz policije.

Miljan Bobar, glasnogovornik Centra javne bezbijednosti Zvornik, saopćio je da su uviđaj izvršili pripadnici tog centra u prisustvu dežurnog mrtvozornika Opšte bolnice Zvornik.

“Utvrđeno je da je smrt nastupila smrzavanjem, uslijed niske temperature, te da nema tragova koji upućuju na elemente krivičnog djela”, naveo je Bobar.

I u mjestu Srednje kod Ilijaša pronađeno je smrznuto tijelo muškarca.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo potvrdili su za portal Faktor.ba da je tijelo muškarca pronađeno jučer u 15.40.

Od početka ove godine, u BiH je zabilježeno pet slučajeva „bijele smrti“, i to na području Foče, Ribnika, Banjaluke, Ilijaša te Zvornika.

Snijeg na hrvatskom i crnogorskom primorju

U Dubrovniku su od danas na snazi zimski uslovi na cestama, a budući da je u noći s utorka na srijedu pao snijeg, ralice nastoje učiniti ulice prohodnima, javili su iz dubrovačkog Stožera civilne zaštite.

Tehnički gradonačelnik Dubrovnika Andro Vlahušić poručio je u srijedu, nakon sastanka proširenog Stožera civilne zaštite, kako je zajednički stav svih hitnih službi da Dubrovčani zbog obilnog snijega ne bi trebali izlaziti iz svojih kuća ako ne moraju te da izbjegavaju korištenje automobila, čak i ako imaju zimsku opremu i lance.

“Treba voditi računa i o tome da bi tijekom noći moglo doći do zaleđivanja cesta”, izjavio je Vlahušić novinarima, dok je ravnatelj dubrovačke bolnice Mario Bekić rekao kako je tokom dana zbog raznih povreda vezanih za vremenske neprilike hospitalizirano 15 ljudi.

 

Ante Vuletić iz dubrovačke prometne policije izvijestio je kako je tokom jutra bilo više prometnih nesreća koje su većinom mogle biti izbjegnute da je bila korištena zimska oprema.

Zapadni ulaz u stari grad Dubrovnik pod snijegom

Kod mjesta Slano, autobus s putnicima sletio je s ceste i u toj nesreći navodno je ozlijeđen vozač, no za to još uvijek nema potvrde.

U sedam sati, u Dubrovniku je izmjereno minus 3,2 stepena Celzijusa.

Snijeg u Dubrovniku

Crnogorsko primorje jutros je osvanulo pod snijegom, koji je najviše napadao u Herceg Novom, gdje ga je bilo pet centimetara, prenosi crnogorski portal Vijesti.me.

Snježne padavine su se spustile na Bar, Sutomore, a bijeli pokrivač se zadržao i na brdima prema Ulcinju.

Snijeg je zabijelio i Herceg Novi

Beogradske ulice pod ledom

Kako su javljali reporteri B92 sa ulica Beograda tokom jutra, pojedini autobusi gradskog saobraćaja uopće nisu mogli da se kreću, a stanje na mostovima preko Save bilo je alarmantno.

Novobeogradska strana je bila prekrivena snijegom i saobraćaj je bio usporen, dok je u centru grada nekoliko sati vladao potpuni kolaps na svim važnijim raskrsnicama.

 

 

Zeničani opet bez grijanja

Zeničani su opet bez grijanja, a iz kompanije Arcelor Mittal Zenica navode da je jutros došlo do ozbiljnog curenja na kotlu br. 2.

Budući da je popravak kotla br 1. još u toku, kompanija nije u mogućnosti vršiti isporuku toplotne energije za grijanje grada.

Iz Arcelor Mittala procjenjuju da bi se snabdijevanje grada toplinskom energijom moglo ponovno uspostaviti sutra u večernjim satima.

U dijelovima Sandžaka odgođen početak nastave

U Limskoj dolini i ovog jutra je bilo veoma hladno sa temperaturom ispod -20 stepeni Celzijusa, ali je najavljeno da će u toku dana biti znatno toplije. Manji vodotokovi u toj oblasti su potpuno pod ledom, a rijekom Lim zaleđenom delimično, u području Prijepolja i Priboja, plutaju sante leda, javlja Anadolija.

Zaleđeni rječni tokovi

Zbog hladnog talasa i ekstremno niskih temperature u Novom Pazaru, Tutinu i Sjenici produžen je školski raspust do ponedjeljka, 16. januara.

U Tutinu i Sjenici gdje je na snazi vanredna situacija kolegiji škola su ovu odluku donijeli na osnovu preporuke Štaba za vanredne situacije.

Nastava u školama bi mogla biti ponovo odgođena ukoliko se situacija sa vremenskim prilikama i snježnim padavinama do ponedjeljka ne bude promenila.

U Sjenici i na Pešterskoj visoravni temperatura se ovih dana spuštala ispod trideset stepeni Celzijusa. 

Na Goliji nanosi preko tri metra

Na planinama Golija i Javor u Srbiji i dalje je zavejano nekoliko sela, izjavio je zamjenik predsjednika Opštine Ivanjica, Momčilo Mitrović, dodajući da nema ugroženih mještana.

Prema njegovim riječima, putevi su neprohodni do sela Devići, Pridvorica i Bratljevo, a sva raspoloživa mehanizacija je na terenu.

Mitrović je za Glas zapadne Srbije rekao da su snježni nanosi preko tri metra, a visina pokrivača je od 70 do 80 centimetara.

Na jugoistoku Srbije i u pojedinim zapadnim djelovima zemlje, u polovini općina već četvrti ili peti dan vlada vanredna situacija.

 

 

Na Pešterskoj visoravni, na teritoriji općine Sjenica, u blokadi je i dalje nekoliko desetaka sela. Iz ugroženog područja dosad je evakuisano najmanje 130 osoba.

Toplije vrijeme sa novim padavinama

Prema najavama hidromteoroloških zavoda širom Balkana, region očekuju nove snježne padavine, koje će u zavisnosti od lokaliteta varirati i nositi sa sobom umjereno i potpuno oblačno hladno vrijeme.

Mjestimični razvoj padavina će za sobom donijeti i blagi porast temperature zraka. Danas su najavljene padavine za Srbiju i Crnu Goru, dok Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku očekuju mjestimične padavine koje bi se trebale intenzivirati do petka.

Uslijed niskih temperatura koje su i dalje dominantne u ovom dijelu Evrope, postoji rizik da bi se nove padavine u dodiru sa hladnim tlom mogle pretvoriti u led, a u predjelima sa većom nadmorskom visinom u nove snježne pokrivače.

Očekuje se toplije vrijeme, ali iznad nule će se popeti samo temperatura zraka u primorskim krajevima i u južnom pojasu balkanskih zemalja.

Meteorolozi i dalje upozoravaju kako će do kraja sedmice biti hladno ispod prosjeka, sa kratkotrajnim toplijim intervalima tokom četvrtka i petka, da bi subota opet trebala biti sa znatno nižom temperaturom.

Proteklih dana je najmanje sedam osoba preminulo u valu hladnoće koji je zahvatio regiju zapadnog Balkana. Ukupno pet smrtnih slučajeva zabilježeno je u Bosni i Hercegovini, te po jedan Srbiji i na Kosovu.

Izvor: Al Jazeera i agencije