Srbija poslala Francuskoj zahtjev za izručenje Haradinaja

Ministarstvo pravde Srbije poslalo je Francuskoj zahtjev za izručenje bivšeg kosovskog premijera i zapovjednika Oslobodilačke vojske Kosova Ramusha Haradinaja.

Uz zahtjev za izručenje, poslana je i prateća dokumentacija na osnovu koje će francusko pravosuđe odlučivati o ispunjenosti uvjeta za izručenje.

Srbija ga traži zbog sumnje da je počinio zločine na Kosovu 1998. i 1999. godine koji nisu bili obuhvaćeni optužnicom Haškog suda po kojoj je pravosnažno oslobođen. 

Poslanici Skupštine Kosova danas su na vanrednoj sjednici raspravljali o Haradinajevom hapšenju.

‘Kosovo ne treba nasjedati na zamke’

Šef poslaničke grupe Alijanse za budućnost Kosova Pal Lekaj je predstavio zahtjev u ime 43 poslanika za održavanjem vanredne sjednice, kazavši da potjernice Srbije izdate protiv kosovskih građana nemaju nikakvu zakonsku osnovu, te da je zaustavljanje Haradinaja neprihvatljivo.

“Neprihvatljiva je odluka francuskih sudskih vlasti da zadrže u pritvoru bivšeg premijera Kosova po potjernici Srbije za navodne zločine za koje je Haradinaj dva puta oslobođen optužbi u Haškom tribunalu. Držanje Haradinaja u pritvoru je davanje vremena Srbiji da upotpuni dosije protiv njega”, kazao je Lekaj.

Šef poslaničke grupe Demokratske partije Kosova (PDK), Zenun Pajaziti je poručio da se glavna zabrinutost ne odnosi na državu Francusku, nego na institucije Srbije, “na sve napore koje Beograd čini da ošteti proces normalizacije odnosa sa Kosovo i da ošteti Kosovo i Kosovare“.

Ismet Beqiri, šef poslaničke grupe Demokratskog saveza Kosova je ocijenio da je djelovanje Srbije iracionalno, antisusjedsko i antievropsko, te da Kosovo ne treba da nasjeda na njihove zamke.

Beqiri je kazao da Kosovo mora zadržati svoj stav prema Srbiji, kao suverena država.

Ismajl Kurteshi, poslanik Samoopredjeljenja, je kazao da je dijalog koji se vodi sa Srbijom bez utvrđenih načela. On je kazao da je prihvatanje da se dijalog sa Srbijom vodi bez prethodnog priznanja Kosova od Srbije, kršenje Ustava zemlje i šteta koja se ne može opravdati.

“Stabilnost ne može imati jedna zemlja kada ima toliko miješanja, kao što se Srbija miješa na Kosovu. Zato Vlada Kosova treba odmah da zaustavi uvoz srpske robe”, kazao je Kurteshi.

A, premijer Kosova Isa Mustafa izjavio je da kosovska vlada čini sve na oslobađanju Ramusha Haradinaja, te je optužio Srbiju da politički motiviranim optužnicama destabilizira region.

“Vlada Kosova intenzivno radi da se nezakonite, nepravdene i tendenciozne optužbe Srbije prema kosovskim ličnostima, nije samo slučaj Haradinaja u pitanju, odbace kao takve od strane međunarodnih sigurnosnih institucija“, kazao je Mustafa.

Istovremeno, ministar inostranih poslova Kosova Enver Hoxhaj je ocijenio da ponašanje Srbije dovodi u pitanje dijalog o normalizaciji odnosa. On je rekao da su kosovske institucije u stalnom kontaktu sa francuskom vladom i da očekuju da se Haradinaj što prije oslobodi.

Ministrica pravde Dhurata Hoxha je poslanicima prenijela da je francuskom ministarstvu pravosuđa poslato više zahtjeva za oslobađanje Haradinaja, te da je od Interpola zatraženo da sa potjernica izbriše zvaničnike Kosova, koji su optuženi iz političkih razloga.

Francuska policija uhapsila Haradinaja prije šest dana po nalogu Srbije, zbog sumnji da je tokom sukoba na Kosovu počinio ratne zločine.

Dužnosnici Kosova izjavili su da je potjernica Srbije nezakonita i s jasnom tendencijom da se isprovocira napetost i konflikt.

“Kosovske opozicione stranke zahtevaju od vlade da odmah prekine dijalog sa Srbijom dok je premijer Kosova Isa Mustfa ocenio poternice Srbije kao pokušaj destabilizacije stanja na Kosovu i u regiji. Haradinaj je i sredinom 2015. godine bio uhapšen u Sloveniji, takođe na temelju poternice iz Srbije, i nakon saslušanja pušten je na slobodu. Pre toga, 2008. i 2012. godine, dva puta mu je suđeno pred Tribunalom u Hagu i oba puta je  proglašen nevinim”, javlja Al Jazeerin reporter Avni Ahmetaj.

Ostaje u pritvoru

Prošle sedmice nadležni sud u Francuskoj odlučio je Haradinaja zadržati u pritvoru dok Srbija ne dostavi zahtjev za izručenje.

Na osnovu dokumenata koje će dostaviti Srbija sud će utvrditi može li Haradinaj biti izručen Srbiji ili ne.

“Za četvrtak je zakazano ročište pred francuskim sudom koji će odlučiti da li da Haradinaj bude pušten iz pritvora, ali bez prava da napusti Francusku sve do konačne sudske odluke. Protekle sedmice u Prištini je zbog hapšenja Haradinaja protestovalo nekoliko hiljada ljudi. Tokom vikenda održani su protesti u Francuskoj i u Sjedinjenim Američkim Državama. Za sutra su najavljene demonstracije u svim većim mestima na Kosovu”, javlja Ahmetaj.

Slučaj “Haradinaj” nije prvi u kojem su državljani regije uhapšeni u trećim zemljama po nalozima regionalnih tužiteljstava zbog navodnih ratnih zločina.

Prije sedam godina u Londonu je uhapšen bivši član Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine Ejup Ganić na osnovu potjernice iz Srbije. No, odlukom britanskog suda, Ganić nije bio izručen.

Iste godine, u Australiji je na osnovu hrvatske potjernice uhapšen Dragan Vasiljković, poznatiji kao Kapetan Dragan. Pet godina kasnije, izručen je Hrvatskoj.

Bivši general Armije Republike Bosne i Hercegovine Jovan Divjak uhapšen je 2011. godine u Beču, također po potjernici iz Srbije. Austrijski sud odlučio je da ga neće izručiti.

Pretprošle godine u Švicarskoj je uhapšen Naser Orić, također na osnovu potjernice iz Srbije. Kao što su to prethodno učinili britansko i austrijsko pravosuđe, i švicarsko je odlučilo ne odobriti zahtjev za izručenje Srbiji.

Izvor: Al Jazeera i agencije