Kommersant: Dodik može odvesti regiju u novi rat

Kommersant ocjenjuje da nastala situacija izaziva skoro neizbježno zaoštravanje konflikta lidera RS-a sa međunarodnom zajednicom (Screenshot)

Ukoliko bi došlo do realizacije plana predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika o izlasku tog bh. entiteta iz sastava Bosne i Hercegovine, to bi moglo da dovede do novog rata u regionu i jačanja konfrontacije Rusije i Zapada, ocjenjuje moskovski dnevnik Kommersant.

List podsjeća da je Dodik izjavio da je bosanskim Srbima bolje da stvore jedinstvenu državu sa Srbijom i srpskim teritorijama na Kosovu, kojima bi se potom pripojila i Crna Gora i dodaje da je on i ranije davao slične izjave, ali da je sada prvi put “tako otvoreno formulirao ideju ‘velike Srbije'”, prenosi Beta.

Kommersant piše da je “senzacionalnu izjavu” Dodik dao uoči Dana Republike Srpske, koji međunarodna zajednica smatra nezakonitim, a Hrvati i muslimani diskriminacionim.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine proglasio je Dan RS-a neustavnim.

Zaoštravanje konflikta

Muslimani, koji čine većinu stanovništva u BiH, kao i predstavnici međunarodne zajednice, strahuju da je nakon referenduma Dodik krenuo putem izlaska RS-a iz sastava BiH.

Njegova izjava uoči praznika samo je potvrdila te bojazni, dodaje dnevnik.

Kommersant ocjenjuje da nastala situacija izaziva skoro neizbježno zaoštravanje konflikta lidera RS-a sa međunarodnom zajednicom.

List piše da diplomatski izvori u BiH kao najrealniju opciju vide izolaciju Dodika i uvođenje sankcija RS-u, a u slučaju da do toga dođe, ocjenjuje dnevnik, u konfrontaciju između Zapada i Dodika mogu biti uvučeni i Srbija i Rusija, na čiju podršku Dodik računa.

“Premijer Srbije Aleksandar Vučić je izbjegao da prisustvuje Danu Republike Srpske, ograničivši se na čestitke, a uoči septembarskog referenduma jasno je stavio do znanja: Beograd ne podržava njegovo održavanje, mada i ne namjerava da se miješa u odluke bosanske braće”, piše Kommersant.

Dnevnik navodi da ni Moskva ne žuri da podrži Dodika, jer se nakon njegovog septembarskog susreta sa predsjednikom Vladimirom Putinom, Kremlj oglasio samo kratkim saopćenjem u kojem nema ni riječi o referendumu, ni o podršci.

“U suprotnom slučaju, Rusija ne samo da bi dobila novi povod za svađu sa Zapadom, već bi i zauzela još jaču prosrpsku poziciju nego sama Srbija”, zaključuje dnevnik.

Izvor: Agencije