Podignuta optužnica u slučaju ‘Bobar banka’

Intenzivna istraga u slučaju 'Bobar banka' je trajala gotovo 18 mjeseci (Al Jazeera)

Optužnica u predmetu “Bobar banka” zbog štete od gotovo 66,5 miliona eura uskoro će biti proslijeđena na potvrđivanje Sudu Bosne i Hercegovine.

Ona je rezultat dugotrajne i temeljite istrage u jednom od najvećih predmeta finansijskog kriminala u BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Nakon intenzivne istrage koja je trajala gotovo 18 mjeseci, više stotina prikupljenih dokaza, provedenih vještačenja i saslušanja više desetina svjedoka, optužnica se odnosi na zloupotrebe u poslovanju Bobar banke, kojima je prouzročena direktna šteta od približno 130 miliona konvertibilnih maraka (gotovo 66,5 miliona eura), za koje su oštećene institucije BiH i entiteta, preduzeća i građani.

Optužnica obuhvata veći broj  fizičkih osoba koje se terete da su organizirano djelujući počinile krivična djela zloupotreba ovlaštenja u privredi i krivična djela finansijskog kriminala, prenosi Patria.

“Istragom je utvrđeno da su putem navedene banke ciljano plasirani krediti pravnim osobama – članovima Bobar grupe povezanih lica, sa nikakvim ili minimalnim instrumentima osiguranja, što je dovelo do nemogućnosti naplate kredita i propasti navedene banke, uslijed čega su pojedinci kojima su davani krediti, stekli nezakonitu imovinsku korist u iznosu od približno 125 miliona KM, a propali su i izgubljeni depoziti mnogih institucija države i entiteta, sredstva općina i javnih preduzeća, kao i depoziti građana”, navodi Tužilaštvo BiH.

Blokada imovine

Dvadesetog jula ove godine, u saradnji sa Agencijom za istragu i zaštitu (SIPA) a na prijedlog Tužilaštva, Sud BiH je blokirao cjelokupnu ličnu imovinu osumnjičenih u ovom predmetu.

Predmet “Bobar banka” najsloženiji je predmet finansijskog kriminala u postdejtonskoj Bosni i Hercegovini i predstavlja odlučan korak Tužilaštva i agencija za provođenje zakona, u borbi protiv nezakonitog trošenja javnih sredstava i protuzakonitog bogaćenja pojedinaca, navodi se u saopćenju.

U optužnici se predlaže saslušanje više od stotinu svjedoka optužbe, a priloženo je više stotina materijalnih dokaza, kao i opsežna stručna vještačenja.

Tužilaštvo BiH navodi da nastavlja borbu protiv finansijskog kriminala i pranja novca, sa ciljem zaštite bankarskog sistema te platnog i finansijskog sistema Bosne i Hercegovine i finansijske sigurnosti građana te zemlje.

Predmet “Bobar banka” je povezan i sa drugim predmetima koji će imati posljedice u BiH i šire, a na kojima Tužilaštvo BiH radi.

Tužilaštvo BiH poručuje da nastavlja borbu protiv finansijskog kriminala i korupcije i naglašava da ih u toj borbi ništa ne može zaustaviti.

Bobar banka likvidirana je u novembru 2014, a formalno je u stečaju od aprila ove godine. Svoje depozite u njoj u tom je trenutku imalo 450 klijenata koji su zatražili naplatu sredstava u iznosu od 289 miliona KM (147,8 miliona eura), no na isplatu su mogli računati samo oni koji su imali položenih do 50.000 KM (25.500 eura), što je iznos čiju isplatu jamči Agencija za osiguranje depozita BiH. Ukupno je riječ u iznosu od 86 miliona KM (gotovo 43 miliona eura), a ostatak sredstava je nenaplativ.

Propast banke

Propast banke uslijedila je nepuna dva mjeseca nakon što je u septembru 2014. umro njen vlasnik i utemeljitelj Gavrilo Bobar, poduzetnik koji je bio u bliskim vezama s aktualnim predsjednikom bh. entieta Republike Srpske, Miloradom Dodikom.

U vrijeme kada je umro, Bobar je bio zastupnikom Dodikovog Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) u Narodnoj skupštini RS-a, prenosi Hina.

Uz istragu o “Bobar banci”, Tužiteljstvo BiH ispituje i poslovanje Pavlović banke, čije je sjedište također u Bijeljini. Sumnja se kako je ta banka odobrila fiktivni kredit Miloradu Dodiku, koji mu je poslužio kao pokriće za kupnju vile u Beogradu, vrijedne 750.000 eura.

U kaznenoj prijavi koju je Tužilaštvu BiH podnijela Srpska demokratska stranka (SDS) stoji tvrdnja kako je Dodik kuću na Dedinju zapravo kupio gotovim novcem čije porijeklo ne može dokazati.

Izvor: Agencije