Video: ‘Šarena revolucija’ opet na ulicama Skoplja

[Twitter/@VidanaDeSign via Storyful]

Ispred sjedišta makedonskog Sobranja u Skoplju, u ponedjeljak navečer ponovo su se okupile pristalice građanskog pokreta “Šarena revolucija”, kako bi dali podršku Specijalnom tužilaštvu, koje se bavi aferom o prisluškivanim razgovorima.

U Sobranju se nastavlja rasprava skupštinske Komisije za politički sistem i odnose među zajednicama, na čijem je dnevnom redu Izvještaj o aktivnostima Specijalnog tužilaštva za period od 15. marta do 15. septembra.

Rasprava o ovom izveštaju počela je sredinom prošle sedmice.

“Šareni revolucionari” podsjećaju da sudije i dalje nastavljaju s odbacivanjem zahtjeva za pritvor, kao i da Ustavni sud Makedonije još nije zakazao sjednicu na kojoj bi razmotrio inicijativu za ustavnost.

“Šarena revolicija” građanskog pokreta “Protestuiram”, koju je podržala opozicija predvođena Socijaldemokratskim savezom Zorana Zaeva, u aprilu je ofarbala fasadu novoigrađene barokne zgrade Agencije za medije, koja je dio vladinog projekta “Skoplje 2104”.

Stotine i hiljade građana je tokom proteklih mjeseci svakodnevno protestiralo na ulicama Skoplja, a prekid je uslijedio nakon što su političke stranke dogovorile održavanje prijevremenih parlamentarnih izbora u decembru.

Izvor: Agencije