Mediji: Počeo sastanak Putina s Dodikom

Milorad Dodik ranije je rekao da se neće povući čak i ukoliko mu zabrane političko djelovanje (Tanjug)

U Moskvi je u četvrtak navečer počeo sastanak predsjednika Rusije Vladimira Putina s predsjednikom bh. entiteta Republika Srpska Miloradom Dodikom, javila je Radio-televizija RS-a.

Dodik je prethodno izjavio da će ruskog predsjednika upoznati o referendumu o Danu RS-a, koji je zakazan za 25. septembar.

Naglasio je da sastanak s Putinom nema nikakav spekulativni karakter, kao i da je to razgovor u kontinuitetu, koji je dogovaran još u junu za septembar.

Dodik je prije sastanka rekao da će građani RS-a koji žive u Rusiji imati mogućnost izjasniti na referendumu u Moskvi i na još nekoliko glasačkih mjesta u Rusiji.

Ekonomski projekti

Dodao je kazao da će se predsjedniku Rusije zahvaliti za podršku Rusije kada je riječ o ekonomskim projektima, ali i rješavanju pitanja klirinškog duga.

“Ne idem po podršku za referendum i ne može se desiti ništa što bi promijenilo dešavanja u nedjelju. Biće razgovora i o referendumu, ali se suštinski ništa neće mijenjati”, rekao je Dodik po dolasku u Moskvu.

Kazao je da očekuje da će u razgovoru s ruskim predsjednikom biti dokazano njihovo prijateljstvo i duboko razumijevanje o svim pitanjima – i političkim i ekonomskim, prenose agencije.

Predsjednik RS-a je podsjetio da je s ruskom stranom ranije bilo razgovora o tome da se zajedno obuče specijalizirane jedinice za borbu protiv terorizma i da u tom pogledu postoje želje za jačanje saradnje.

Odgovarajući na pitanje da li se može desiti da i Putin zatraži odgađanje referenduma o Danu RS-a, Dodik je naglasio da to ne očekuje i da je referendum stvar koja se ne može zaustaviti.

Vlasti RS-a su za 25. septembra najavile referendum o 9. januaru kao Danu RS-a, prazniku koji je Ustavni sud Bosne i Hercegovine proglasio neustavnim.

Ustavni sud je odluku o zabrani referenduma potvrdio na plenarnoj sjednici održanoj 17. septembra, kada je raspravljao o zahtjevu Narodne skupštine RS-a da poništi prethodno donesenu odluku iz prošle godine.

Ustavni sud BiH proltiv referenduma

Ustavni sud Bosne i Hercegivine osporio je održavanje referenduma u RS-u mjerom o privremenoj obustavi Odluke o raspisivanju referenduma.

Državni Ustavni sud također je odlučio da nema potrebe da preispituje svoju prošlogodišnju odluku da 9. januar ne može biti obilježavan kao Dan RS-a, jer je vezan za jedan narod.

Nakon odluke Ustavnog suda, stigle su i reakcije zvaničnika RS-a koji ne odustaju od provedbe referenduma.

Članice Vijeća za provedbu mira u Bosni i Hercegovini, povodom odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine o privremenoj mjeri zabrane održavanja referenduma o Danu RS-a, izdale su saopćenje za javnost u kojem pozivaju vlasti u RS-u da ne održavaju zakazani referendum.

Izvor: Al Jazeera i agencije