Plenković: Ovo je neki novi HDZ

Most je sa svojih 13 saborskih mandata prirodan izbor za prvog sugovornika, kaže predsjednik HDZ-a Andrej Plenković (Petar Glebov / Pixsell)

Nakon što su osvojili relativnu pobjedu na prijevremenim parlamentarnim izborima, predstavnici Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) održali su prvi krug pregovora s Mostom nezavisnih lista o sastavljanju nove hrvatske vlade.

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković kratko je rekao nakon sastanka kako žele “iskoristiti vrijeme koje dopušta Ustav za cjeloviti program”, te istaknuo kako treba “izbjeći scenarij od prošle godine”.

“Cilj razgovora bio je pojasniti sedam točaka koje je Most predstavio uoči izbora. Dogovorili smo da ce naši stručnjaci određene aspekte pojedinih pitanja tijekom slijedećih nekoliko dana razmotriti jer pojedina pitanja zahtijevaju malo šire konzultacije”, rekao je Plenković.

Ujedno je najavio naredni sastanak idućeg ponedjeljka.

“Amtosfera je bila konstruktivna. Slažemo se da je ovo jedan zalog buduće suradnje, jer se trebaju napraviti ciljevi za sljedeće četiri godine. U ciljevima se potpuno slaženo, a sljedeći tjedan se opet nalazimo. Imamo pozitivne dojmove”, izjavio je predsjednik Mosta Božo Petrov.

“Svi vučemo određene posljedice odnosa i neke stvari se trebaju graditi poput povjerenja”, dodao je.

Most je sa svojih 13 saborskih mandata, ocijenio je ranije Plenković, “prirodan izbor za prvog sugovornika, no slijede i razgovori s drugim političkim opcijama”.

HDZ će u novom sazivu Hrvatskog sabora imati 61-og zastupnika, a za većinu im je potrebno najmanje 76.

Plenković kaže i da cijene sedam zahtjeva koje je Most naveo kao uvjet za podršku novoj vladi, dodavši i kako imaju razumijevanja za točke koje su naveli te da “neke od njih zahtijevaju detaljnija objašnjenja”.

Mostovi uvjeti se odnose na demokratizaciju izbornog sustava, proglašenje isključivog gospodarskog pojasa, izmjene ovršnog zakona, Zakona o Hrvatskoj radioteleviziji, Zakona o Hrvatskoj narodnoj banci, lokalnoj i područnoj samoupravi te ukidanje poreza na tvrtke koje bi se odnosilo na mala i srednja poduzeća.

‘Nema ultimativnih tonova’

Dok su Most i HDZ pregovarali u središnjici relativnog pobjednika izbora, Plenković je dao intervju RTL-u u kojem je rekao kako je “cilj [pregovora] uspostaviti temelje da se što prije oformi stabilna vlada”.

“Most i HDZ su do sada surađivali, ali mi im kroz razgovore moramo pokazati da je ovo neki novi HDZ. Prema Mostu imamo puno respekta i želimo s njima dogovoriti suradnju. Razgovaramo o sedam točaka, tražimo dodatna pojašnjenja. Istina je i da nisam doživio nikakav ultimativan ton. Tek smo krenuli, ima još dosta toga. Neki uvjeti su prihvatljivi, a za neke treba nešto dulji rad da bi postali kvalitetni zakonski prijedlozi”, rekao je Plenković.

Kad su pozicije u vladi u pitanju, kaže da se o tome nije uopće raspravljalo.

“Željeli smo prvo obaviti razgovor s Mostom, a pričali smo i s predstavnicima nacionalnih manjina. Što se tiče ostalih stranaka, bilo je neformalnih kontakata. Da, čak i s onima koji su u Narodnoj koaliciji, ali bez ikakvih obaveza i dogovora. Logično je da nakon poraza pojedini partneri SDP-a žele razgovarati s nama”, rekao je Plenković.

Plenković: Krećemo odvažno

Prethodno je Plenković potvrdio da je razgovarao sa čelnikom Mosta Božom Petrovom i čestitao mu na izvrsnom rezultatu koji je njegova stranka ostvarila na prijevremenim parlamentarnim izborima.

Za uvjete koje je postavio Most rekao je da želi vidjeti kako se pojedini od tih elemenata mogu uvrstiti u budući program Vlade, koliko su kompatibilni s HDZ-ovim izbornim programom, te kakve zakonske posljedice pojedini prijedlozi podrazumijevaju.

“Krećemo odvažno. Želimo brzo stabilnost institucija te doći u situaciju da od predsjednice Kolinde Grabar – Kitarović dobijemo mogućnost za sastavljanje nove Vlade”, poručio je Plenković.

Najavio je i kako će kontakti s drugim strankama postojati, ali prvo idu “s partnerom koji nam se u ovom trenutku čini prirodnim partnerom za sastavljanje nove Vlade”.

Upitan koje točke će zahtijevati detaljnije razgovore, Plenković je odgovorio da se to prije svega odnosi na točke vezane uz isključivi gospodarski pojas na moru.

Na novinarsko pitanje je li dio članova Nacionalnog vijeća HDZ-a bio da se krene u pregovore s Hrvatskom narodnom strankom (HNS), Plenković je odgovorio da postoji otvorenost za razgovore i s drugim strankama koje su dobile potporu birača i sudjelovat će u novom sazivu Sabora.

Izvor: Al Jazeera i agencije