Premijer Srbije Junckeru: Ne podnosim lažne simetrije

Jean-Claude Juncker je pozvao sve države u regiji da poštuju principe dobrosusjedskih odnosa i pomirenja (AP)

Jean-Claudea Junckera poštujem, ali ne podnosim lažne simetrije, izjavio je u četvrtak premijer Srbije Aleksandar Vučić povodom odgovora predsjednika Evropske komisije na Vučićevo upozorenje evropskim zvaničnima na širenje antisrpske politike u regiji, posebno u Hrvatskoj, prenose agencije.

“Neću ništa da kažem, jer Junckera izuzetno poštujem. O sadržaju pisma neću ništa da govorim”, rekao je Vučić novinarima u Beogradu.

“Ne podnosim kada se sve poistovećuje i kada se prave lažne simetrije i ravnoteže, mislim da to svi časni ljudi teže podnose. To je i odgovor na dileme zašto nećemo odgovaramo ni Hrvatskoj, ni bilo kome drugom. Za narod i za državu su nam rekli da je ‘šaka jada’, ne za nekog političara, i to smo prećutali.”

Povratak dijalogu

Premijer Srbije je kazao kako je to prešućeno “ne zato što smo slabi, već zato što smo dovoljno jaki da brinemo o svojoj budućnosti”.

Vučić je zaključio kako bi svakako najviše poena dobio “kada bi brutalno odgovorio”, ali neće, jer hoće da brine o budućnosti.

Juncker je u odgovoru na pismo šefa Vlade Srbije pozvao sve države u regiji da poštuju principe dobrosusjedskih odnosa i pomirenja te da ponovo uspostave dijalog i probleme rješavaju njime.

Izvor: Agencije