Makedonija ide na izbore 11. decembra

Vođe četiri najveće političke stranke u Makedoniji potpisali su dogovor o održavanju prijevremenih parlamentarnih izbora u Makedoniji  11. decembra.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici međunarodne zajednice.

Već u petak bi trebala biti izabrana prelazna vlada, u kojoj bi opozicioni Socijaldemokratski savez imao svoje ministre u resorima policije, rada i socijalnih pitanja.

Prelaznoj vladi, prema dogovoru od 20. jula, mandat bi prestao nakon što Državna izborna komisija saopšti zvanične rezultate izbora.

Odgađanje izbora

“Mi se zalažemo da se 11. decembra održe izbori i zato činimo ove korake, cilj je onemogućiti sve alibije i izglede da se kaže ‘ne’ izborima. Ne vidimo nijedan razlog zašto bi se Socijaldemokratski savez protivio izborima u decembru, barem zasad, nisu objavili niti jedan razlog za to”, rekao je ranije novinarima vođa VMRO DPMNE-a Nikola Gruevski.

“Izbori su dva puta odlagani ove godine. Politička kriza traje više od godinu i po i to se odražava na ekonomiju i funkcionisanje zemlje”, javila je reporterka Al Jazeere Milka Smilevska.

Ranije su vođe stranaka dogovorile ko će biti peti član u ad hoc monitoring tijelu koje će posmatrati da li mediji 100 dana pred izbore profesionalno izvještavaju. Ta osoba treba biti etnički Albanac.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Makedonska kriza – koliko će još zemlja biti na pauzi?Jesu li decembarski izbori izvjesni ili se može očekivati i „Pržino 3“? Je li pozicija omekšala stav iostaje li opozicija dosljedna u svojim zahtjevima? O tome u „Kontekstu“ govore:– Artan Grubi, iz vladajuće albanske stranke DUI, i– Petre Šilegov, iz opozicijskog SDSM-a. Voditeljica je Ivana Momčilović-Odobašić.

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO