U regiji se traga za još 13.000 nestalih

Porodicama nestalih i društvu potrebno je da sjećanje na nestale postane dio društvenog sjećanja o prošlosti (EPA)

U ratovima na teritoriji nekadašnje SFRJ život je izgubilo najmanje 130.000 ljudi, dok sudbina najmanje 13.000 ljudi još nije razjašnjena, saopćila je u utorak Koalicija za REKOM.

Ovo udruženje je pozvalo vlade post-jugoslovenskih zemalja da prekinu šutnju o sudbinama nestalih i tajnim grobnicama i objelodane podatke o njihovim lokacijama.

Koalicija za REKOM – Fond za humanitarno pravo, FHP Kosovo i ostale članice i članovi te koalicije – ističe da je porodicama nestalih i društvu potrebno da sjećanje na nestale postane dio društvenog sjećanja o prošlosti.

“Nepostojanje tijela uskraćuje porodicama i društvu fizički simbol sjećanja na žrtve. Porodice nestalih moraju dobiti pravo da svoje najmilije dostojanstveno sahrane, obilježe grob i polože cvijeće”, poručila je Koalicija za REKOM.

Prema podacima Koalicije, najveći broj nestalih je u Bosni i Hercegovini – oko 10.000 ljudi, Hrvatska traga za posmrtnim ostacima 930 osoba, dok Srbija zastupa interes nestalih 680 ljudi.

Nestali ubijeni u ratovima

Srbija traga za posmrtnim ostacima svojih državljana koji su nestali tokom rata na Kosovu 1999. godine – 417 Srba, 83 Roma, Aškalija i Egipćana, 23 Bošnjaka, 13 osoba drugih nacionalnosti i za posmrtnim ostacima 31 Crnogorca, za kojima traga i Crna Gora.

Srbija i Crna Gora zajedno tragaju za posmrtnim ostacima 142 državljana bivše Savezne Republike Jugoslavije koji su nestali u periodu 1991-95. u ratovima na području Hrvatske i Bosne i Hercegovine, navodi se u saopćenju.

Riječ je o 39 pripadnika bivše Jugoslovenske narodne armije, odnosno Vojske SR Jugoslavije, 30 civila, 11 pripadnika vojske bivše samozvane republike srpske krajine, četiri pripadnika Vojske Republike Srpske, jednog pripadnika Hrvatske vojske, s tim da za 57 nestalih još nije utvrđeno da li su državljani Srbije ili Crne Gore.

Na području Hrvatske nestala je 51 osoba čija sudbina još nije rasvijetljena, 79 osoba na području Bosne i Hercegovine, dok je na području Srbije i Crne Gore nestalo i 12 osoba o čijoj sudbini se još ništa ne zna.

Prema podacima FHP-a i FHP-a Kosova, odnosno na osnovu Baze podataka Kosovske knjige pamćenja, sudbina još 1.697 osoba (1.130 Albanaca, 417 Srba, 31 Crnogorac, 23 Bošnjaka, 83 Roma, Aškalija i Egipćana i 13 osoba drugih nacionalnosti) nije razjašnjena.

To je, kako se navodi, veći broj nego broj nestalih na listi Međunarodnog komiteta Crvenog križa, sačinjenoj na osnovu prijave porodica.

Veliki broj nestalih mlađi od 18 godina

Podaci Baze podataka Kosovske knjige pamćenja pokazuju da je među nestalim 538 osoba u dobi između 31 i 50 godina, i to 350 Albanaca, 137 Srba, 32 Roma, Aškalija i Egipćana, osam Crnogoraca, sedam Bošnjaka i četiri osobe ostalih nacionalnosti.

Koalicija za REKOM ističe da uznemirava podatak da je 39 nestalih mlađe od 15 godina, među kojima su 33 Albanca, četiri Srbina i dva Roma.

Veliki broj je i nestalih osoba koje su mlađe od 18, a starije od 15 godina.

Posebno zabrinjava podatak da je među nestalim 466 u dobi između 50 i 60 godine, dok je 251 nestala osoba starija od 60 godina.

Među ukupno nestalim žena je 264, a muškaraca 1.433.

Izvor: Agencije