Vučić neće u Dubrovnik, smatra da je nepoželjan

Dolazak Vučića u Dubrovnik nema smisla, jer neće biti održan premijerski panel, poručio je hrvatski premijer Orešković (AP)

Srbijanski premijer Aleksandar Vučić odustao je od dolaska na Dubrovnik Forum, jer su organizatori, usprkos formalnom pozivu, učinili sve da njegovo prisustvo učine izlišnim, rečeno je Tanjugu u Kabinetu premijera Srbije.

Vučić je, naime, potvrdio dolazak na Forum, kažu u njegovom Kabinetu, ali je “praktično učinjeno sve da se to ne dogodi”.

Takav ishod Vučić je nagovijestio u ponedjeljak, na popodnevnoj konferenciji za novinare u Beogradu, kada je rekao da još nije donio konačnu odluku, ali da “vjerovatno neće učestvovati” na Dubrovnik Forumu.

U Kabinetu premijera Srbije za Tanjug navode da je “premijer [Vučić] u tom trenutku imao informacije da je panel na kojem je trebalo da učestvuje zajedno sa svojim hrvatskim kolegom Tihomirom Oreškovićem, u međuvremenu otkazan”.

Hrvatski premijer Tihomir Orešković dan kasnije, u utorak, nije bio siguran hoće li Vučić sudjelovati u radu Foruma.

“Koliko znam, Vučić dolazi, ali to još nije sigurno s obzirom da se promijenila forma… Ovaj puta neće biti premijerskog foruma već će umjesto toga biti ministarski forum koji bi trebao voditi [potpredsjednik Vlade] Božo Petrov. Naravno da ću i ja biti tamo, ali ne znamo hoće li će ta razina odgovarati drugima”, rekao je Orešković.

Ministarski umjesto premijerskog panela

Obrazloženje za to što je preinačen format panela bilo je da za premijerski sastav “ne postoji zanimanje”, te da će zato, umjesto njega, biti organiziran ministarski panel, koji će voditi predsjednik Mosta nezavisnih lista Božo Petrov. Na tom skupu se očekuje i Oreškovićev dolazak.

“Bio je to definitivno signal da premijera Vučića ne žele. Premijer je praktično uvažio napore domaćina da onemoguće njegov dolazak, koji je najavio još u vreme susreta sa predsednicom Kolindom Grabar-Kitarović u Hrvatskoj i Srbiji”, naveli su za Tanjug u Kabinetu premijera Srbije.

Informaciju da Vučić neće sudjelovati na Dubrovnik Forumu, koji se održava 25. i 26. kolovoza, prenijela prethodno i agencija Beta pozivajući se na neimenovane izvore u Vladi Srbije.

Jačanje suradnje 12 zemalja inicijative Jadran-Baltik-Crno more (BABS) u središtu je tradicionalnog, 11-og po redu vanjskopolitičkog skupa u Dubrovniku.

Bivši Croatia Summit, a sada Dubrovnik Forum, koji se ove godine odvija pod nazivom “Snažnija Europa – spajanje sjevera i juga”, počinje uvodnim riječima predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović i njezina poljskog kolege Andrzeja Dude.

Bez predstavnika Srbije

Okrugli stol “Inicijativa triju mora” na kojem će sudjelovati i predsjednici Mađarske Janos Ader, Litve Dalia Grybauskaite, Slovenije Borut Pahor te Rosen Plevnelijev iz Bugarske fokusirat će se na političku platformu inicijative. 

Govornici će istaknuti važnost suradnje i razvoja okvira za buduće projekte, ponajprije u energetici, transportu i telekomunikacijama.

Za petak su predviđena četiri panela, među kojima “Geopolitički izazovi”, kojim će moderirati hrvatski ministar vanjskih poslova Miro Kovač.

U sklopu panela “Jačanje energetske sigurnosti EU” razgovarat će se o koristima regionalne suradnje u energetici te ulozi LNG terminala u povezivanju sjevera i juga, a predviđa se potpisivanje Memoranduma o razumijevanju Jadransko-jonskog plinovoda (IAP).

Predstavnici gospodarskih komora Hrvatske, Poljske, Slovenije, Austrije, Bugarske razgovarat će o projektima kojima je cilj jačati konkurentnost nacionalnih ekonomija u skladu s politikama Europske unije.

Tema panela “Spajanje triju mora” kojim će moderirati potpredsjednik hrvatske vlade Božo Petrov je povezivanje luka Jadrana, Baltika i Crnog mora kako bi se povećala njihova konkurentnost, a dugoročno pridonijelo ostvarenju Jedinstvenog europskog prometnog područja prema Bijeloj knjizi iz 2011. godine. 

Izvor: Agencije