Vučić će tražiti od Dodika da odustane od referenduma

Milorad Dodik je na nagovor Aleksandra Vučića odustao i od najavljivenog referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH (Tanjug)

Premijer Srbije Aleksandar Vučić zatražit će od predsjednika bh. entiteta Republika Srpska Milorada Dodika da odustane od najavljenog referenduma o Danu RS-a.

Takva je informacija Al Jazeeri potvrđena iz diplomatskih izvora, uz napomenu kako će se Vučić u petak navečer, poslije obilježavanja 75 godina od početka stradanja Srba, Jevreja i Roma u logoru Jasenovac, sastati s Dodikom u Banjoj Luci i tražiti odustajanje od referenduma, koji je najavljen za nešto više od mjesec dana.

Vučić i članovi Vlade Srbije stigli su danas oko 18 sati na aerodrom u Banjoj Luci, odakle su otišli u Donju Gradinu.

Dočekali su ih predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović i predsjednik RS-a Milorad Dodik, kao i članovi Vlade RS-a.

‘Prijateljski razgovori’

Na pitanje novinara da li će razgovarati o referendumu u tom dijelu BiH, Vučić nije precizno odgovorio.

Rekao je da je on predsjednik Vlade Srbije, da se prvenstveno bavi Republikom Srbijom i da će o svemu drugom prijateljski razgovarati sa predstavnicima Republike Srpske.

“Mi smo uvek tu da pomognemo koliko možemo i da budemo neka vrsta garanta mira, kao i da istovremeno budemo i radimo sve u korist našeg naroda”, istakao je Vučić.

Nakon razgovora s Vučićem prije godinu dana, Dodik je odustao od najavljivenog referenduma o Sudu i Tužilaštvu Bosne i Hercegovine.

Al Jazeerin reporter Marko Subotić javlja da se Vučić do sada nije službeno izjašnjavao o održavanju najavljenog referenduma, kojim bi pred građane bilo postavljeno pitanje žele li da 9. januar bude obilježavan kao Dan RS-a.

Entitetska premijerka Željka Cvijanović izjavila je da će referendum, ipak, biti održan.

“Bez obzira na pritiske i opstrukcije, kojih već ima, referendum o Danu Republike Srpske će biti održan. To je dan kada želimo da naši građani imaju mogućnost da kažu da vole 9. januar i da ga obilježavaju i nema tu nikakvih tajnih planova. Dosadilo nam je da slušamo histerično političko Sarajevo, koje nam odvlači energiju i pažnju od važnih stvari”, rekla je Cvijanović.

Ivanić: Pitanje o Danu državnosti RS-a

Član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić smatra da bi eventualno otkazivanje referenduma bilo ismijavanje Narodne skupštine Republike Srpske.

Iznio je prijedlog o promjeni referendumskomg pitanja na način da bude pitano: “Da li ste da 9. januar bude Dan državnosti RS?”. 

“Ja mislim da ne bi bilo pametno povlačiti nikakve mjere. Vidjećemo iz ovoga kako komuniciraju međunarodne institucije. Ja mislim da će one ići ili ka zabrani ili nekoj vrsti osporavanja. Mislim da je to greška i da je to politički podrška Miloradu Dodiku jer će on od toga napraviti političku priču, a u suštini, neće se dobiti ništa jednom takvom zabranom”, rekao je Ivanić.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine ranije je donio odluku da je 9. siječnja, kao Dan RS-a, neustavan.

I bh. mediji javljaju kako je “izvjesno da samo premijer Srbije Vučić može nagovoriti Dodika da odustane od zakazanog referenduma”.

Prenose kako bi se to moglo dogoditi već u petak, a kao rezultat posjeta Beogradu zamjenika predsjednika SAD-a Josepha Bidena.

I beogradski list Danas, pozivajući se na izvore bliske Vladi Srbije, prenosi da će Vučić nagovoriti Dodika da odustane od referenduma.

Izvor: Al Jazeera i agencije