RS: Bošnjački predstavnici za sprečavanje referenduma

Koordinacija bošnjačkih predstavnika u tijelima vlasti Republike Srpske pozvala je međunarodnu zajednicu i institucije države da spriječe održavanje referenduma o Danu Republike Srpske, najavljenog za 25. septembar.

Taj je datum, koji je ujedno i pravoslavna krsna slava entiteta, osporio Ustavni sud BiH. Međutim, entitetski Ustavni sud je referendum odobrio, ocjenjujući da se njime ne krši vitalni nacionalni interes Bošnjaka.

Bošnjački politički predstavnici u Republici Srpskoj traže reakcije, prije svega međunarodne zajednice, kao čuvara Dejtonskog mirovnog sporazuma.

„Mislim da je važno da visoki predstavnik reagira, da sankcioniše ovo antidejtonsko, antiustavno i rekao bih, antimirovno djelovanje vlasti u ovom entitetu“, rekao je Ramiz Salkić, potpredsjednik RS-a. 

Bošnjački političari u Republici Srpskoj se pribojavaju kakve bi učinke referendum mogao imati ako se uistinu održi. Upozoravaju – tada se ne bi znalo šta donosi sutra. Spremaju i odgovor ako izostanu reakcije OHR-a i domaćih institucija.

„To će najvjerovatnije prouzrokovati niz drugih takvih poteza na cijelom prostoru entiteta RS. Da li su to referendumi u nekim općinama ili mjesnim zajednicama s većinskim stanovništvom koje ne podržava ovakve poteze“, kazao je Adil Osmanović, ministar civilnih poslova BiH.

Prilika za druge referendume

Ako se održi najavljeni, moguć je bilo kakav referendum bilo gdje, upozoravaju bošnjački predstavnici u Banjoj Luci. Neki od njih ukazuju i na ulogu Beograda te premijera Aleksandra Vučića.

„Ukoliko su njegove izjave iskrene s jučerašnjeg sastanka s [američkim potpredsjednikom Joeom] Bidenom kada je kazao da iskra može zapaliti regiju. Mislim da se ta iskra pali 25. septembra i eto prilike za Vučića da pokaže svoju iskrenost“, rekao je Sadik Ahmetović, zastupnik u Parlamentu BiH.

No, najviši nositelji entitetske vlasti kažu da je sve predimenzionirano, a da će se referendum svakako održati, kao legitiman i demokratski čin.

„Priča oko otcjepljenja, oko najave bilo kakvih dešavanja, prijetnja kako će to izazvati ne znam kakve tenzije, dovesti do ne znam kakvih oružanih i drugih stvari koje smo čuli od ljudi. To smo samo čuli od političara iz Federacije. RS koristi instrumente demokratije i nema namjeru da odustaje od toga“, kazala je Željka Cvijanović, predsjednica Vlade RS-a.

I visoki predstavnik međunarodne zajednice u BIH smatra referendum antidejtonskim činom. Međutim, njegova moguća reakcija još je stvar usaglašavanja unutar Vijeća za provedbu mira koje čine ambasadori zapadnih sila te Turske i Rusije.

Izvor: Al Jazeera