Inicijativa o izdvajanju Srebrenice iz RS-a

Ahmetović tvrdi da Srebrenica nema alternativu (Reuters)

Opštinske vlasti Srebrenice najavljuju sastanak o inicijativi za referendum o izdvajanju tog grada iz bh. entiteta Republika Srpska.

Inicijativa dolazi nakon što je Narodna skupština Republike Srpske donijela odluku o referendumu o Danu RS-a, a entitetski Ustavni sud odlučio da time nije povrijeđen vitalni nacionalni interes Bošnjaka.

Načelnik Općine Srebrenica Ćamil Duraković potvrdio je za Al Jazeeru kako će se naredne sedmice održati sastanak, kako je kazao, probosanskih političkih aktera, na kojem će se dogovoriti detalji inicijative o referendumu.

O toj inicijativi raspravljat će se na prvoj narednoj sjednici Skupštine opštine Srebrenica.

Inicijativu je predložio zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, Sadik Ahmetović.

Ahmetović: Srebrenica nema alternativu

“Svjesni smo da referendumi u ovakvoj situaciji nisu rješenje, ali grad u kojem je počinjen genocid, za koji postoje presude međunarodnog suda pravde i više presuda Haškog tribunala, nema alternativu, imajući u vidu da OHR neće da zaustavi direktno kršenje Dejtonskog sporazuma od Narodne skupštine RS-a i svih političkih aktera u RS-u”, kazao je Sadik Ahmetović za  Klix.ba.

Predstavnici bošnjačkog naroda pokrenuli su zaštitu vitalnog nacionalnog interesa u Vijeću naroda RS-a, jer se protive objavljivanju rezultata popisa za to područje.

Kad je riječ o referendumu o Danu RS-a, predstavnici Bošnjaka zahtijevaju da entitetske vlasti ispoštuju raniju odluku Ustavnog suda BiH.

Iz Kluba Bošnjaka su najavili i da će, bez obzira na odluku Vijeća Ustavnog suda RS-a, nastaviti pravnu borbu osporavanja odluke o entitetskom referendumu, pa i na Ustavnom sudu BiH.

Poslanici stranaka sa sjedištem u RS-u su 15. jula donijeli su odluku o referendumu u tom bh. entitetu 25. septembra, dok je istovremeno nedavno iz entitetskog parlamenta upućen zahtjev Ustavnom sudu BiH za preispitivanje prethodne odluke o neustavnosti 9. januara kao Dana RS-a.

Referendum je skupštinskom odlukom zakazan za 25. septembar, a pitanje o kojem bi se građani izjasnili glasi: “Da li podržavate da se 9. januar obilježava i slavi kao Dan Republike?”.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Vijeće za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda Republike Srpske odbacilo je zahtjeve predstavnika Bošnjaka u vezi sa Zakonom o popisu i Odluci o raspisivanju referenduma o Danu RS-a, potvrđeno je iz Ustavnog suda.  Sa više informacija javila se Ljiljana Smiljanić.

Published On 11 Aug 2016

Zastupnici Koalicije “Domovina”, koju čine uglavnom predstavnici Bošnjaka, napustili su posebnu sjednicu Narodne skupštine bh. entiteta Republika Srpska. Protive se usvajanju Prijedloga zakona o obradi i objavljivanju rezultata popisa stanovništva samo za područje tog entiteta, što je i jedina tačka dnevnog reda. Zastupnici “Domovine” rekli su da se jedino Agencija za statistiku BiH može baviti […]

Published On 13 Jul 2016
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO