Profesor FIN-a Bajraktarević: Policija me tukla

Povrede su bile tolike da nije bio u stanju stajati na nogama (NAP)

Sarajevska policija brutalno je pretukla uglednog islamskog teologa i predavača na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu Orhana Bajraktarevića, krajem prošle sedmice, kasno iza ponoći, na putu između FIN-a i Begove džamije, javlja agencija Patria.

Bajraktarević je nakon toga prevezen kolima Hitne pomoći u Opću bolnicu Prim. dr. Abdulah Nakaš. Povrede su bile tolike da nije bio u stanju stajati na nogama.

Bajraktarević je potvrdio za novinsku agenciju Patria da je došlo do incidenta. Rekao je da je teško pretučen u Policijskoj stanici Stari Grad. Sada se oporavlja kod kuće.

„Ne znam šta se desilo. Tukli su me. Nisu željeli čuti da radim na FIN-u, koji se nalazi samo nekoliko desetaka metara dalje od njih“, rekao je Orhan Bajraktarević za Patriju.

„To se desilo u noći sa petka na subotu. Niko iz policije poslije toga nije me kontaktirao. Nakon što su me pretukli rekli su mi jedino to da policija ima svjedoke da me nisu tukli“, dodao je Bajraktarević.

Još nije jasno da li je policija Bajraktarevića zamijenila sa drugom osobom, ili je bio njihova ciljana meta. Iz policije šute o ovom slučaju. Bajraktarević kaže da mu nije poznat razlog zbog kojeg bi ga neko pretukao, a pogotovo mu nije jasno zbog čega bi to uradila policija.

Godinama radi upravo pored Policijske stanice Stari Grad.

Sarajevski policajci su poznatog islamskog naučnika presreli kod njegovog automobila, u ulici Branilaca grada, nakon što se vraćao sa obilježavanja 27. noći ramazana, nešto iza 1 sat poslije ponoći.

Prvo su ga pitali gdje krije bombe, potom ga vrijeđali nazivajući ga đubretom i smećem. Psovali su mu džamiju, i ramazan. Poistovjećivali su ga sa teroristima. Nisu željeli čuti njegovo objašnjenje da on nije osoba koju eventualno traže. Već sljedeći trenutak našao se prikliješten uz svoje vozilo, nakon čega su smjestili u policijski automobil, javlja Patria.

Tortura u policijskoj stanici

Bajraktarević je rekao da je prava tortura uslijedila nakon što su ga dovezli u stanicu.

„Uveli su me u neku prostoriju. Jedan policajac me čekao iza vrata, i počeo udarati debelim kožnim opasačem po leđima. Zamahivao je objema rukama“, kazao je Orhan Bajraktarević.

Tek nakon što su vidjeli da je Bajraktarević u teškom zdravstvenom stanju, jedan od policajaca pozvao je Hitnu pomoć.

Orhan Bajraktarević je predavač na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu. Studente podučava islamskoj filozofiji i tesavufu. Rođen je u Špionici kod Srebrenika. Školovao se u Sarajevu, Zagrebu i Kairu. Autor je velikog broja naučnih radova.

Irfan Nefić, portparol Ministarstva unutrašnjih poslova KS nije mogao komentarisati ovaj slučaj ni sedam dana nakon incidenta. Rekao je da će MUP dati objašnjenje tek nakon što prikupi informacije, piše Patria.

Izvor: Agencije


Povezane

Ponosan sam na svoj grad, svoje sugrađane i komšije, koji su ponovno dokazali da su spremni ustati u odbranu radnika i ljudskih prava.

blog by
Published On 06 Feb 2014
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO