Teška godina za pčelare u regionu

Jedna od najtežih godina u pčelarstvu – tim riječima ocjenjuje se medonosna sezona u regionu. Pčerali uvjeravaju da cijena domaćeg meda neće rasti. Ali uvoz meda, hoće. Naša ekipa je posjetila pčelare u BiH i Hrvatskoj.

Godinama je Emir uz košnice a ovako lošu pčelarsku sezonu ne pamti. Bagremu u cvjetanju štetu je nanio mraz, stradala je i lipa.

Jedina nada mu je ispaša pčela na livadi, koje do sada nisu imale od čega praviti med. Taj slatki pčelinji proizvod, uvjerava Emir, neće poskupjeti, i cijena od 7,5 eura ostaje.

„Cijena meda od 15 maraka, koja se vrti u maloprodaji za krajnjeg kupca je previše ili realno, što se tiče proizvođača, na malim količinama da se med prodaje po 20-25 km, on ne može popraviti sezonu“, rekao je Emir Muhtari, pčelar iz Sanskog Mosta

Sezonu koju su odredili klimatski uslovi, i prinosi meda poražavajuće su mali.

„U prosjeku svaka košnica daje 20 kilograma meda. Ove godine taj iznos biće znatno manji, otprilike četiri kilograma meda“, javlja reporter Al Jazeere Boris Gagić.

Stanje u košnicama provjerava i Elhad. Med neće moći vrcati iz svakog pčelinjeg drušva. Predviđa da će domaće tržište opet biti puno meda iz uvoza.

„Nadelžne institucije trebale bi poraditi, ako se uvozi med, da je kolikog-tolikog kvaliteta, narod uzima med zbog zdravlja, med je ljekoviti poboljšava zdravstveno stanje ljudi, i svi pčelinji proizvod, ovo što se uvozi je čisti otrov“, kazao je Elhad Talić, udruženje pčelara Sana med.

U 2015. u BiH je uvezeno meda u vrijednosti milion eura. Izvoz je bio 36.000 eura. U susjednu Hrvatsku uvezlo se 962 tone meda a izvezeno je 400 tona meda.

Slično i u Hrvatskoj

U kvalitet svog meda ne sumnja Zoran, a ni u kninskom kraju neće ga biti mnogo. Cijenu neće mijenjati,
slična je onoj u BiH.

„Cijena meda kod pčelara na kućnom pragu ne mijenja se, varira 50-60 kuna, kod nas je 60. kad ti imaš područje gdje nemaš u radijusu od 50 kilometara nikakve kemije, industrije, čistu vodu, prirodu, a to nije prepoznato to je tako nažalost“, kazao je Zoran Bakula, udruga pčelara Drača Knin.

Iz te prirode stvara se matična mliječ.

Ljekoviti proizvod koji se koristi u farmaciji i za primjese drugih pčelinjih proizvoda.-

Pčelarima u teškoj sezoni poput ove, doprinosi u stvaranju ekonomske ravnoteže. Gram matične miliječi doseže cijenu od dva eura.

Izvor: Al Jazeera