Srbi u Domu naroda FBiH traže ravnopravnost

Dom naroda Federacije BiH sastavljen je od klubova naroda, a funkcije su precizno definirane u etničkom smislu.

Kako u rukovodstvo tog Doma nije imenovan niko od Srba, stvoren je politički problem.

Međunarodna zajednica, potvrđeno je za Al Jazeeru, traži od vlasti u Federaciji da to promijeni i da se imenovanje obavi bez odlaganja.

“Dosadašnja praksa, sve što se dešavalo, ukazuje na to da se ovaj klub ne tretira jednako“, istakao je Slaviša Šućur, šef Kluba delegata Srba FBiH iz Socijaldemokratske partije (SDP).

Kandidati SDP-a i SNSD-a

U klupe će se delegati iz reda srpskog naroda vratiti kada se izabere potpredsjedavajući Doma iz reda Srba. Učinit će to i Predrag Kojović iz Naše stranke.

“Principijelno smatram da neko mora biti izabran na način kako su se birali drugi ljudi, ta stolica ne treba biti upražnjena“, istakao je Kojović.

U nju žele sjesti dva kandidata. Jedan iz iz SDP-a, drugi iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

Vladajuće stranke u FBiH, Hrvatska demokratska zajednica BiH (HDZ BiH) i Stranka demokratske akcije (SDA) moraju presuditi.

Iz SDA uvjeravaju, učinit će se to za 15 dana.

“Mi bi bili najsretniji da ne bude nametanja rješenja Klubu Srba da izvorno izaberemo onog koga predlaže klub Srba, moramo se složiti, SDP je predložio tog kandidata, a cijelo vrijeme ne želi biti dio vlasti“, rekao je Jasenko Tufekčić, potpredsjedavajući Doma naroda FBiH iz SDA.

Iz SDP-a su istakli da je nepopunjavanje Kluba Srba, te neimenovanje dopredsjedavajućeg Doma iz reda srpskog naroda, kršenje Ustava FBiH.

U međuvremenu, visoki predstavnik pisao je Domu naroda.

“Prema Ustavu, hitno imenujte potpredsjedavajućeg iz reda Srba, što je trebalo učiniti još na inauguralnoj sjednici“, navodi se u pismu visokog predstavnika Valentina Inzka.

Odluke Ustavnog suda FBiH

Dom naroda Parlamenta FBiH trebao bi brojati 58 delegata. Ima ih 54. Klub Srba sastoji se od 13 izaslanika, a četiri fale.

Ured visokog predstavnika njihov manjak ne smatra problematičnim pri obavljanju značajnih funkcija Doma.

Federalni Ustavni sud u praksi smatra da je 17 delegata u Klubu Srba.

Zauzeo je takav stav odlučujući o dvotrećinskoj većini unutar Kluba pri pozivanju na zaštitu nacionalnog interesa. Tumačenje je da deset delegata to nije.

“Napravljen je jedan haos, ustavnopravni haos, nekonzistentnim i nedovoljno promišljenim odlukama Ustavnog suda Federacije“, rekao je Kojović.

Kako da svi imaju jednak broj delegata i da Klub Srba djeluje u punom kapacitetu, konstantan je problem u federalnim zakonodavnim tijelima.

“Mi moramo promijeniti Ustav Federacije, način izbora delegata u Dom naroda imajući u vidu posebno problem sa brojnošću srpskih delegata i to je ključ“, zaključio je politički analitičar Adnan Huskić.

Za sada svi ključ vide u pozivima na razgovore kako bi se popunilo rukovodstvo federalnog Doma naroda.

Na to se mjesecima čeka.

Izvor: Al Jazeera