Život povratnika u bilećkim selima

Od blizu dvije hiljade i tristo Bošnjaka, koliko ih je prije rata živjelo na području općine Bileća u istočnom dijelu BiH, vratilo se svega dvanaest porodica. Žive uglavnom u selima oko Bileće.

Fatima Jaganjac je jedina povratnica Bošnjakinja u grad Bileću. U Crnu Goru je izbjegla jula 1993. godine, u istom mjesecu kada je srušena i zapaljena gradska džamija.

Džamija je obnovljena 2011. godine, ali u nju, osim Fatime koja se kući vratila 2001, danas rijetko ko ulazi. Na povratnički život Fatima se ne žali, a komšijske odnose hvali.

“Za mene su dobri za koga nijesu – šta znam. Niti imaju oni sa mnom problema nit ja sa njima”, kazala je Fatima Jaganjac.

Problema s komšijama nema ni Fadil Kusturica, koji se u selo Kusturica, nadomak Bileće, nedavno vratio.

“Nama su ovdje ove komšije Srbi, odnosno pravoslavci pomagali prilikom opravke ove naše kuće”, rekao je Fadil Kusturica, povratnik.

Nešto dalje je i Selo Đeče. Sa svega sedam porodica koje u njemu žive, važi za najveće povratničko mjesto u cijeloj općini Bileća. Kraj je pogodan za razvoj stočarstva i poljoprivrede, pa se time povratnici i bave.

“Ovde, na ovom prostoru, stari čovjek jedan sadio je i kafu i ona mu je ponikla. Sve živo mi ovdje imamo. Imamo trešnje, višnje, grožđe, smokvu”, priča Muniba Ćatović, povratnica.

Bez struje, vode i putne infrastrukture

Ali nemaju struju, vodu, put. Uvjeti su ovdje drastično drugačiji od onih u koje je Mehmed Ćatović imao u Čikagu. U potrazi za boljim životom, u Ameriku je otišao 2004. godine. Jedanaest godina poslije, ubijeđen da bolji život u Americi neće naći, vratio se u ovo selo.

“Jednostavno tamo mene to ne vuče. To je sve tuđe. Samo čovjek radi za tuđe džepove. Pa sad kontam kad ovo osposobim ovu kuću i štale možda bi gledao malo više ovaca imati, a možda i krava. Možda sedam ili osam krava, deset možda”, kazao je Mehmed Ćatović.

Na pitanje da li je to život kakav je želio, Mehmed odgovara: “Pa meni…ja to volim selo. Ovde sam se i rodio i hoću da ovde nastavim.”

Kada bi općina pomogla u asfaltiranju puta i uvođenjem vode, život bi nastavilo i više povratnika, kažu nam u selu.

“Voda povratnicima nije bitna samo za ličnu upotrebu nego i zbog stoke i zalijevanja usjeva. A upravo im je voda najveći problem u selu. Iz bunara starog 103 godine, vodom se snadbijeva svih sedam povratničkih porodica u selo Đeče kod Bileće“, javlja novinarka Arduana Pribinja. 

Izvor: Al Jazeera