Konsultacije HDZ-a i SDP-a o ustavnim sudijama

U Zagrebu je odgođena sjednica saborskog Odbora za Ustav, koji bi trebao definisati listu od 10 kandidata za sudije Ustavnog suda Hrvatske, koje će potom izabrati Sabor dvotrećinskom većinom.

Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) i Socijaldemokratska partija (SDP) tražili su odgađanje sjednice zbog dodatnih konsultacija.

U Zagrebu je ranije održan hitan sastanak Domoljubne koalicije uoči isteka roka za izbor ustavnih sudija i najavljenih protesta zbog kurikularne reforme.

Niko od učesnika nije htio dati više detalja. 

Budući da nekim sudijama ističu mandati, Ustavni sud uskoro ostaje bez kvoruma i neće moći donositi odluke.

Šuker: Izbor sudija do petka

Rok za izbor sudija je 7. juni, a među političkim strankama traju intenzivne konsultacije o kandidatima.

Ustavni sud, između ostalog, nadzire održavanje izbora i odlučuje o žalbama na rješenja Izborne komisije.

Ako sudije ne budu izabrane, u Hrvatskoj bi nastala ustavna kriza.

Predsjednik Kluba Hrvatske demokratske zajednice Ivan Šuker izrazio je u srijedu uvjerenje da će Hrvatska u petak imati deset ustavnih sudija, ali je odbio govoriti o imenima, pa i kandidata Domoljubne koalicije, javlja Hina.

Odbio je potvrditi hoće li Davorin Mlakar (HDZ), čije se ime spominje u aferi “Hypo”, biti kandidat vladajućih za ustavnog sudiju.

Šuker uvjerava da na sastanku Domoljubne koalicije nije bilo riječi o odnosima s partnerom u vlasti (Most) te da nije razgovarano o političkoj sudbini predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka, čiji opoziv s mjesta prvog potpredsjednika vlade u Saboru traži Socijaldemokratska partija, prozivajući ga za navodni sukob interesa.

Izvor: Al Jazeera