Zaposlenje za osobe sa Downovim sindromom

Nevladina udruženja procjenjuju da u BiH blizu hiljadu osoba živi s Downovim sindromom, a, prema zvaničnim statistikama, niko od njih nije u radnom odnosu. Nedavno otvorena socijalna firma 3Down štampa postat će prvo preduzeće koje osobama s Down sindromom nudi posao. 

Štamparija 3Down print po mnogo čemu je posebna. Osim što je opremljena tehnologijom posljednje generacije, poput 3D pisača, ovdje svoje mogućnosti testiraju i osobe s Down sindromom. A njihove su sposobnosti mnogo veće nego prilike koje im je društvo do sada pružalo, smatra direktorica ovog malog socijalnog preduzeća.

“Ono što je fascinirajuće jeste njihova preciznost u radu i njihovo nastojanje da povjerene zadatke izvrše s maksimalnom tačnošću i preciznošću”, kazala je direktorica Amra Krvavac.

Deset osoba je već prošlo šestomjesečnu obuku iz 3D i 2D tehnologije. Među njima su Emina i Nikolina, koje već rade na zahtjevima njihovih prvih klijenata.

“Družimo se, radimo, pravimo”, kazala je Nikolina Pejić iz 3Down štamparije.

“To je najvažnije. Najvažnije je rad i samo rad“, navodi zaposelnica Emina Tarić. 

Osobe s invaliditetom bh. zakoni ne diskriminiraju, ali društvo da, kažu nam u udruženju Život s Down sindromom.

“Mi nemamo informaciju da ijedna osoba s Down sindromom ima radnu knjižicu. U Hrvatskoj je to, također, ispod 10. Mislim da su i oni u fazi da to razvijaju, a u Italiji, recimo, iz skupine mladih više od 40 posto radi”, kaže Sevdija Kujović iz Udruženja građana Život s Down sindromom.

Projekat zapošljavanja mladih

Nadajući se da će se BiH nekada barem približiti rezultatima koje bilježi Italija, projekat socijalnih preduzeća pokrenula je i finansirala nevladina organizacija Projekat zapošljavanja mladih. Podržali su ih vlade Švicarske i Holandije, te Federalni zavod za zapošljavanje.

“Ova dva primjera su možda poprilično reprezentativna da pokažu i da populacije od kojih se možda i ne očekuje neka poduzetnička aktivnost uz ne veliku podršku mogu, zapravo, od budžetskih korisnika postati neko ko, zapravo, doprinosi budžetu”, rekao je Dženan Trbić iz Projekta zapošljavanja mladih (YEP).

Drugi primjer kojeg spominje Trbić tiče se soocijalnog preduzeća koje će zapošljavati žene žrtve nasilja u porodici. Oba preduzeća dio su istog projekta.

„Formiranje ta dva socijalna preduzeća koštalo je blizu 60.000 eura, ali bi korist po širu zajednicu u okviru ovakvih projekata mogla biti neprocjenjiva“, javlja reporterka Al Jazeere Arduana Pribinja.

Izvor: Al Jazeera