Čavić: Ovo nije radio ni Slobodan Milošević

Dodik odbacio navode Saveza za promjene da vlast ima namjeru ubaciti grupu u njegove proteste (Al Jazeera)

Predsjednik Narodnog demokratskog pokreta (NDP) u Republici Srpskoj Dragan Čavić rekao je da će, uprkos svim opstrukcijama, protesti opozicije 14. maja u Banjoj Luci biti održani i da mogu biti otkazani jedino ako Milorad Dodik podnese ostavku na funkciju predsjednika RS-a i raspiše prijevremene izbore.

Optužio je vladajuću koaliciju da pokušava onemogućiti najavljeno okupljanje na protestima u parku “Mladen Stojanović” 14. maja, gdje je iznenada zakazana manifestacija “Njegujmo srpski jezik“.

Dragan Čavić, koji je i član Predsjedništva Saveza za promjene, kazao je da je organizator te manifestacije Narodna i univerzitetska biblioteka RS-a, čiji je direktor član SNSD-a.

“Iako smo predali zahtjev za okupljanjem u parku ‘Mladen Stojanović’, usmeno sam obaviješten da je prije nas podnesen zahtjev za održavanje manifestacije koja za cilj ima njegovanje srpskog jezika“, kazao je Čavić i poručio da će ovo biti najmasovnija manifestacija toga tipa jer će joj prisustvovati najmanje 15.000 demonstranata.

Pozvao je građane da u što većem broju prisustvuju ovoj manifestaciji, da uče srpski jezik u svim njegovim ljepotama i da koriste razne riječi kojima obiluje.

“Neće nas spriječiti da dođemo u Banjaluku, uprkos svim njihovim administrativnim pokušajima sprečavanja našeg skupa. Ovakve stvari nije radio ni Slobodan Milošević”, rekao je Čavić.

Savez za promjene u bh. entitetu Republika Srpska dobio je odbijenicu od grada Banje Luke za proteste 14. maja na Trgu Krajine, jer je tu lokaciju nekoliko vikenda zaredom zakupio Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

Protest protiv vlasti u RS-u

Drugu lokaciju, park ‘Mladen Stojanović’, Grad je dodijelio Univerzitetskoj biblioteci 14. maja za skup “Njegujmo srpski jezik”.

Svu odgovornost za one koji dođu da “uče srpski”, prebacuju na Biblioteku.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik pozvao je građane da masovno dođu na miting “Srcem za Srpsku”, koji organizuju SNSD, Demokratski narodni savez (DNS) i Socijalistička partija (SP) i još neke organizacije i udruženja, ukoliko Savez za promjene ne otkaže proteste, prenose bh. mediji.

“Mi nismo, kao vladajuća struktura, mogli da dozvolimo da iz Banjaluke odu slike protesta protiv vlasti, a da se ne vidi podrška ovoj vlasti od naroda”, rekao je Dodik u Prijedoru, nakon sastanka sa liderima DNS-a i SP-a Markom Pavićem i Petrom Đokićem.

Dodik je odbacio navode Saveza za promjene da vlast ima namjeru ubaciti grupu u njegove proteste.

“To demantujem. Ali, naše službe govore o tome da je taj protest, koji oni organizuju, koordiniran od jednog stranog centra, za koji mi znamo, i koji je održao sastanak s njima na Palama nakon sjednice Glavnog odbora“, istakao je.

Opozicioni Savez za promjene zakazao je 14. maja u Banjoj Luci veliki narodni protest zbog, kako je navedeno, katastrofalnog stanja u koje je aktuelna vlast u RS-u dovela taj entitet BiH.

Naveli su da je to protest protiv “veleizdajnika, koji su uništili ekonomsku, a time uništavaju i biološku supstancu Republike Srpske”.

Milorad Dodik je najavio kontraproteste i rekao “da će dati ostavku ako opozicija skupi 40.000 ljudi“.

Izvor: Agencije