Titovi automobili, dio historije Jugoslavije

U Beogradu se čuva pet automobila koje je koristio Josip Broz Tito – četiri Mercedesa i Rolls Royce.

O njima brine Garda Vojske Srbije. Svaki od rijetkih primjeraka dio je historije bivše Jugoslavije. Korišteni su za službene posjete i prijeme visokih zvaničnika. Iako su neki proizvedeni 60-ih godina prošlog stoljeća, automobili su i dalje u voznom stanju.

Pripremaju se za izložbu i prvi put će poslije šest godina izaći iz kasarne. Za blindirani Mercedes 600 Pullman gardista Ivan Obradović kaže kako je bio Titov omiljeni automobil. Jedini je preostali primjerak u svijetu – benzinski motor od 6.300 kubika i 250 konjskih snaga Nijemci odavno ne proizvode.

Obradović kaže kako je „iz tog vremena najprestižniji motor, najbolje izrađen, sa najboljim karakteristikama“.

„Kada smo se upoznali sa motorom, vreme je za vožnju“, iz Beograda javlja novinar Al Jazeere Đorđe Kostić.

„Proizveden je ‘78. godine. Težak je tri tone. U njemu je istorija.“

Puna pažnja

Gardista kaže kako je morao proći obuku kako bi upravljao njime.

„On se održava onoliko koliko mu je potrebno, posvećuje mu se puna pažnja, kao i svakom automobilu koji je u Gardi. Od same kupovine ovog automobila tu je gde jeste i samim tim je zato u ovakvom stanju“, dodaje Obradović.

Automobili su danas vlasništvo Vojnog muzeja. Posljednji put Pullman je zvanično korišten 1999. prilikom posjete bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka Beogradu. Prevozio je i mnoge prije njega.

„U ovom blindiranom Mercedesu, na ovom mestu sedela je kraljica Elizabeta, Josip Broz Tito i mnogi drugi visoki zvaničnici. Iako je napravljen sedamdesetih godina, ovaj automobil ima električne podizače stakla i klimu“, kaže Kostić.

Ali, Tito je volio i Rolls Royce Phantom iz 1960. koji je specijalno izrađen za njega. Izlaže se na Kalemegdanu za manifestaciju Noć muzeja. Kažu – neprocjenljiv je.

„Retko ko može da ga vidi, a kamoli da sedne u nešto ovako i da ga provoza ili da ga održava, ili mazi kao ja sada. To mora da radi neko ko voli i kome to znači“, govori gardista Vojske Srbije Igor Tasić.

Mnogi u Ljubljani

Starije Beograđanke dobro se sjećaju Titovih automobila.

„Dosta smo ih puta videli na ulici kada je prolazio, pa smo ono mahali“, navodi Milena Matić i kaže kako je pogled na ove automobile vrati u stara vremena.

U Sloveniji se nalazi još 14 automobila bivše republike. Poslati su iz Beograda 1986. godine. Potpisan je petogodišnji ugovor između muzeja 25. maj i tehničkog muzeja u Sloveniji. Bili su dio stalne postavke. Trebalo je da budu vraćeni 1991. godine, ali se Jugoslavija raspala.

„Ti automobili su poslati na ugovor i trebalo bi da se kao takvi tretiraju možda i na sudu, da se taj ugovor ispoštuje i da oni budu vraćeni“, smatra Miloš Nikodijević sa portala Autoslavia.

Pitanje sukcesije ili ugovora ne pokreće Beograd niti Ljubljana. Vojnici kažu da treba da ih održava Garda, kao što je to rađeno dok ih je koristio Broz. U Beogradu za njih postoji specijalna garaža, ali i mnogo rezervnih dijelova.

Izvor: Al Jazeera