Makedonci povlače milione iz banaka

Narodna banka Makedonije pustila je u opticaj 77 miliona eura iz deviznih rezervi (Reuters)

Građani Makedonije povukli su iz banaka u aprilu oko 3,6 milijardi denara, odnosno blizu 60 miliona eura, zbog špekulacije o mogućoj devalvaciji domaće valute.

Da bi stabilizovala tržište, Narodna banka Makedonije pustila je u opticaj 77 miliona eura iz deviznih rezervi. Prošle sedmice, povećala je i osnovnu kamatu na blagajničke zapise na četiri posto, što prema procjenama bankara za sada neće utjecati na povećanje kamata na kredite građana.

Zbog političke nestabilnosti u zemlji, pogoršana su ekonomska očekivanja tako da je Narodna banka revidirala projekciju rasta sa 3,5 na 1,7 posto.

Novac ostaje u zemlji

“Smatram da povlačenje denarskih ušteda građana i njihova promjena u eure nije izazvala štetu, zato što devize nisu otišle iz zemlje. Kao što je to bio slučaj u nekim prijašnjim krizama. Platna bilanca je stabilna, novac je u zemlji, samo što ga građani čuvaju ispod jastuka. Štete ćemo mjeriti kroz ekonomski rast”, rekao je guverner Narodne banke Makedonije Dimitar Bogov.

“Stanje u bankarskom sektoru, koje je nastalo zbog špekulacija o navodnoj devalvaciji denara, stabilizira se i očekujemo da se u narednim sedmicama normalizira u cijelosti. Vidimo da građani vraćaju svoja sredstva u banke, kreirajući nove oročene depozite. Poručujem im da je njihov novac najsigurniji u bankama, posebno nakon informacija o sve učestalijim krađama novca po domovima”, kazao je Kosta Mitrovski iz Udruženja banaka.

Izvor: Al Jazeera