Decenijska borba za prava Bošnjaka Sandžaka

Bošnjaci u Sandžaku obilježavaju 11. maj – Dan bošnjačke nacionalne zastave. Taj datum uvršten je u zvanične praznike Bošnjaka u Srbiji, na osnovu Zakona o zaštiti prava nacionalnih manjina. Za svoja prava više od 20 godina bore se mještani sela Kukurovići, koje je vojno uništeno u februaru 1993. godine, javlja reporter Al Jazeere Boris Gagić.

Do sela Kukurovići teško se stiže lošim putem. Smješteno je na tromeđi Srbije, BiH i Crne Gore. Dobar dio godine Ramiz provede na selu, uglavnom na njivi. Nabraja životne muke.

„Ovdje života nema, sad za sad, jer su teški uslovi. Prvo nemamo struju, drugo nemamo put, treće dobili smo ove kuće – tri donacije, nema od njih ništa, od zidova se ne živi“, kaže Ramiz Hodžić.

Zaim gleda u nezavršeni dom. Selo je napustio u februaru 1993, pod granatama. Porodična kuća bila mu je zapaljena.

Najgore su prošli mještani koji su odlučili ostati na svome.

„Desilo se prvo veče, granatirano je, izgorjelo je pet kuća i ubijene su tri osobe – Uzeir, Mušan, Fatima Šarac, od tada su nekada spaljivane, nekad jedna pa druga, mi nismo tu dolazili, nismo mogli, nismo smjeli“, prisjeća se Ramiz.

Tešak ekonomski položaj

Za razaranje sela, Viši sud u Beogradu, utvrdio je odgovornost Vojske Jugoslavije. Presuda je ukinuta i predmet nije zaključen. Kao ni zahtjev porodica za naknadom štete zbog ubijenih, u čemu ih zastupa beogradski Fond za humanitarno pravo.

Dio kuća u selu država je obnovila. Nekim mještanima dala je naknadu za uloženi vlastiti novac u rekonstrukciju.

Avdo, međutim, i dalje gleda zidove svoje zapaljene kuće.

“Mogu da se nađu ljudi koji su krivi za ovo. Znači – mi smo ni krivi ni dužni nastradali, dvadest i kusur godina prepušteni sami sebi”, kaže.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera

 


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO