Srbija: Rekordan broj izbornih lista

Republička izborna komisija do sada proglasila 17 izbornih lista (AP)

Za izbore u Srbiji 24. aprila podnesen je rekordan broj izbornih lista, kažu u Republičkoj izbornoj komisiji (RIK), koja je do sada proglasila njih 18.

U ponoć je istekao rok za prijavu lista, a Izborna komisija u naredna četiri dana mora utvrditi konačan izgled glasačkog listića, s obzirom na to da postoji mogućnost da stranke povuku svoju izbornu listu.

Pravo glasa u Srbiji ima 6,7 miliona građana, a osim parlamentarniih izbora istog dana glasat će se i za lokalne skupštine, ali i skupštinu Vojvodine.

Povlačenje izbornih lista moguće je najkasnije do 12. aprila u ponoć, a RIK ima obavezu da najkasnije 13. aprila u ponoć utvrdi i objavi zbirnu izbornu listu u Službenom glasniku.

Na listi i Šešeljova stranka

Prva na glasačkom listiću bit će lista „Aleksandar Vučić – Srbija pobeđuje“, a druga „Za pravedniju Srbiju – Demokratska stranka (Nova, DSHV, Z ZS)“, dok će treća biti „Ivica Dačić – Socijalistička partija Srbije, Jedinstvena Srbija – Dragan Marković Palma“, prenosi mondo.rs.

Slijedit će „Dr. Vojislav Šeselj – Srpska radikalna stranka“, a zatim i „Dveri-Demokratska stranka Srbije – Sanda Rašković Ivić-Boško Obradović“, pa lista Saveza vojvođanskih Mađara.

Pod rednim brojem sedam bit će lista „Boris Tadić-Čedomir Jovanović-Savez za bolju Srbiju-LDP-LSV-SDS“, a zatim će ići „Muamer Zukorlić – Bošnjačka demokratska zajednica Sandžaka“, „SDA Sandžaka-Dr. Sulejman Ugljanin“ i lista „Za slobodnu Srbiju – Zavetnici – Milica Đurđević“.

Slijedi lista „Grupa građana za preporod Srbije – Prof. Dr Slobodan Komazec“, pa „Ruska stranka – Slobodan Nikolić“, „Republikasna stranka-Republikanus part-Nikola Sandulović“ i „Srpsko ruski pokret – Slobodan Dimitrijević“.

Izvor: Al Jazeera i agencije