Erdogan: Turska uz BiH i u dobru i u zlu

Turska će uvijek težiti da se postojeći dobri odnosi i saradnja prošire, rekao je Erdogan (Anadolija)

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan u četvrtak je u Predsjedničkoj palati u Ankari primio predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denisa Zvizdića, javlja Anadolija.

Erdogan je u razgovoru sa Zvizdićem kazao da Turska stoji uz Bosnu i Hercegovinu u dobru i u zlu i da će nastaviti pomagati Bosnu i Hercegovinu na svim poljima.

Prema njegovim riječima, Turska će uvijek težiti da se postojeći dobri odnosi i saradnja prošire i narodi Bosne i Hercegovine i Turske dodatno povežu, saopćeno je iz Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Erdogan je rekao da u narednom periodu treba jačati trgovinsku saradnju, s ciljem da se stvore uslovi kontinuiranog uvoza mesa iz Bosne i Hercegovine, kako bi se konačna kvota uvoza popela na 15.000 tona godišnje.

On je istakao da je neophodno raditi na standardima u vezi s kontrolom kvaliteta hrane i dodao da privrednicima iz Turske, koji već rade u Bosni i Hercegovini, treba osigurati jednake uslove poslovanja kao i domaćim, što bi bio stimulans za dalja ulaganja.

Zvizdić je informirao Erdogana o aktualnim dešavanjima u Bosni i Hercegovini i naglasio snažnu privrženost Vijeća ministara reformskim procesima, kako bi se putem primjene Reformske agende do 2018. godine ostvarila tri strateška cilja: ubrzale euroatlantske integracije Bosne i Hercegovine, poboljšalo poslovno okruženje te osnažila vladavina prava i opća sigurnost.

‘Pomirenje samo na uzajamnom poštovanju’

Turski premijer Ahmet Davutoglu je ranije u četvrtak, uz najviše državne počasti, primio predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine koji boravi u zvaničnoj posjeti Turskoj. 

Davutoglu i  Zvizdić su nakon sastanka u Ankari istakli kako se pomirenje u regiji može graditi isključivo na uzajamnom poštivanju i historijskim činjenicama, javlja Anadolija.

Davutoglu je sa Zvizdićem razgovarao i o situaciji na Balkanu i važnosti nastavka jačanja međudžravne saradnje na izgradnji stabilnosti u regiji.

“Turska je uvijek podsticala dobre odnose između Bosne i Hercegovine i njenih susjeda Srbije i Hrvatske. Izuzetno važnim smatramo efikasan nastavak trilateralnog mehanizma Turska – Srbija – Bosna i Hercegovina. Nadamo se da će se prvom prilikom ponoviti susreti na najvišem nivou i poslati važna pozitivna poruka”, zaključio je Davutoglu.

Zvizdić je tokom posjete Ankari razgovarao razgovarao i s predsjednikom Velike narodne skupštine Republike Turske Ismailom Kahramanom o bilateralnim odnosima Bosne i Hercegovine i Turske. 

Tokom susreta istaknuto je da su odnosi dvije zemlje dobri i prijateljski, što rezultira čestim formalnim sastancima i potpisanim bilateralnim sporazumima, ali da ima dosta prostora za unapređenje ekonomske saradnje.

Zvizdić je rekao da Bosna i Hercegovina želi jačati i unapređivati saradnju s Turskom u svim oblastima te ponovio podršku Bosne i Hercegovine u borbi protiv terorizma.

Istaknuo je da je neophodno snažiti ekonomske veze i dodao da će na “Poslovnom forumu Bosna i Hercegovina” u četvrtak navečer prezentirati konkretne projekte potencijalnim turskim investitorima, saopćeno je iz Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Ekonomske veze sve bolje

Kahraman je rekao da parlamentarne delegacije Bosne i Hercegovine i Turske imaju dobru saradnju, a da su ekonomske veze iz godine u godinu bolje.

On se zahvalio Bosni i Hercegovini na podršci aplikaciji Istanbula za grada domaćina zasjedanja Parlamentarne skupštine procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi.

Zvanična posjeta delegacije Vijeća ministara Bosne i Hercegovine počela je posjetom Mauzoleju Kemala Ataturka (Anitkabir) u Ankari, gdje je predsjedavajući Zvizdić položio vijenac i upisao se u Knjigu utisaka.

Turski ministar obrane Ismet Yilmaz i bh. ministrica obrane Marina Pendeš potpisali su Sporazum o saradnji na području vojne obuke između Vlade Turske i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Sporazum je potpisan u prisutnosti premijera Turske Ahmeta Davutoglua i predsjedavajućeg Vijeća ministara Denisa Zvizdića, koji predvodi delegaciju Bosne i Hercegovine u posjetu Ankari.

Uz predsjedavajućeg Zvizdića i ministricu Pendeš, delegaciju Vijeća ministara Bosne i Hercegovine čine i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović te ministar civilnih poslova Adil Osmanović.

Ivanić s Erdoganom

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić razgovarao je u Ankari s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoğanom.

Ivanić je iskazao zahvalnost za srdačan i prijatelјski doček i istakao da i intenzitet međusobnih susreta potvrđuje da su bilateralni odnosi dviju država prijatelјski, kao i da postoji značajan intenzitet privredne saradnje.

 

“Ovo je za nas značajan period u kome, nakon predaje zahtjeva za članstvo u Evropskoj uniji, slijedi težak rad na provođenju planiranih reformi i unapređenju pozicije Bosne i Hercegovine u pogledu ispunjenosti uslova za sticanje statusa kandidata”, rekao je Ivanić.

Podsjetio je da obim trgovinske razmjene između dviju država bilјeži ogroman rast poslјednjih godina, a najznačajnija stavka razmjene je izvoz mesa iz Bosne i Hercegovine u Tursku, kao vid pomoći poslije katastrofalnih poplava 2014. godine.

Također je pozdravio najavlјeno učešće turskih dužnosnika i privrednika na predstojećim privrednim manifestacijama – Međunarodnom sajmu privrede u Mostaru i Sarajevo Business Forumu.

Zahvalio je i za ukupnu pomoć koja je realizirana putem turske razvojne agencije TIKA, posebno na projektima u Trebinju, čija realizacija počinje ovih dana, a vrijednost dostiže dva miliona eura.

Razmijenjena su i mišlјenja o unutrašnjo-političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini i Turskoj.

Izvor: Agencije