Beogradske vlasti srušile Miksalište

Jedino mjesto za pomoć izbjeglicama u centru Beograda od danas više ne postoji.

Zbog gradnje projekta “Beograd na vodi”, gradska vlast je srušila jedinstveni humanitarni centar Miksalište, kroz koji je u prethodnih osam mjeseci prošlo više od 110.000 izbjeglica.

Al Jazeerina ekipa je na ostacima centra pronašla Armana Kana iz Afganistana koji je, zaputivši se u Europu, zastao u Beogradu. Umjesto predaha od jednog dana, Miksalište i Srbija su postali njegov novi dom.

“Miksalište je mjesto na kojem je zapravo počeo moj novi život. Kada su ljudi koji ovdje rade vidjeli da govorim čak osam jezika, ponudili su mi posao i ja, evo, već dva mjeseca živim u Srbiji”, kaže Arman.

Humanitarni centar koji je ne samo Armanu već i brojnim drugim izbjeglicama pružio pomoć i zaštitu, od jutros je ruševina.

Radnici su demontirali prostor koji je jedino mjesto u centru Beograda na kojem su izbjeglice dobijale hranu i odjeću.

Neugodno iznenađenje prekratkim rokom

Zbog izgradnje “Beograda na vodi”, najvećeg infrastrukturnog projekta Vlade Srbije, Miksalište je odavno u planu za rušenje. Ipak, u ovom centru neugodno su iznenađeni odlukom gradske vlasti koja je naložila iseljenje u roku od 48 sati.

“Ovo je velika logistika. Ovde je juče bilo 10 kontejnera. To nije danas za sutra tako da smo iznenađeni tom brzinom, rigidnošću i odsustvom sluha za taj delikatni posao pomaganja ljudima”, ukazuje Ivan Lalić iz organizacije Mikser, koja stoji iza projekta Miksalište.

Predstavnici gradske vlasti, međutim, tvrde da se ništa ne radi na brzinu i silu. Odluka o rušenju je, kažu, donesena još prošle godine, a o svemu su prije sedam dana obavijestili vlasnika objekta.

“Mi ne obaveštavamo zakupce. Oni nama nisu stranka u postupku. Stranka u postupku je onaj ko je bio investitor i ko je ovde nelegalno gradio. Njihov odnos trebate da proverite. Oni ih nisu obavestili, a mi ne možemo da ulazimo u to što ih nisu obavestili”, kaže Danilo Jeremić iz kabineta gradonačelnika Beograda.

Dnevno dolazilo po 200 izbjeglica

“Od glavne autobuske stanice Miksalište je udaljeno samo sto metara. Zbog toga je to izbeglicama bio veoma praktičan punkt. Uprkos zatvaranju granica, park pored autobuske stanice i dalje je pun ljudi”, javila je Al Jazeerina reporterka Jelena Milutinović.

Najmanje 200 izbjeglica svakodnevno je posjećivalo Miksalište.

“Tužan sam zbog Miksališta – i ja, i ostale izbjeglice. To je stvarno jedino mjesto u Beogradu gdje smo mogli dobiti čak i liječničku pomoć. Sada sve to nestaje”, napominje Arman Kan.

“Ovde je bilo toliko dobre energije, toliko prijateljstava, toliko požrtvovanja tako da smo ponosni na to i pokušavamo sebi da kažemo da je ovo samo jedan fizički prostor, a da je emotivni u nama i da ćemo naći snage da nastavimo posao na drugom mestu”, dodaje Ivan Lalić.

Humanitarnu pomoć iz objekata koje su do sada koristili, premjestili su privremeno u obližnje skladište, a gdje i kada će ponovno zaživjeti Miskalište tek će odlučiti.

Izvor: Al Jazeera