Naprednjaci vode, za sada sedam lista u parlamentu

Beograd – 23:55

Nakon obrađenih 90,6 posto glasova, i Savez za bolju Srbiju, koji čine Liberalno demokratska partija, Liga socijaldemokrata Vojvodine i Socijaldemokratska stranke, prešao je izborni prag.

Osim njih, svoje predstavnike u parlamentu će imati i pobjednik izbora – SNS sa svojim političkim partnerima, te socijalisti, radikali, demokrate, Dveri i DSS, te Radulovićeva lista “Dosta je bilo”.


Beograd – 23:50

Prema projekcijama na osnovu preliminarnih rezultata, koalicija “Aleksandar Vučić – Srbija pobeđuje” u novom sazivu Skupštine Srbije će imati 145 zastupnika.

Socijalistima će, po tim projekcijama, pripasti 33 mandata.

Povratnici u skupštinske klupe, Srpska radikalna stranka zauzet će 22 mjesta.

Koalicija “Za pravednu Srbiju”, okupljena oko Demokratske stranke, trebala bi imati 17 zastupnika.

Lista “Dosta je bilo”, koju vodi Saša Radulović, u parlamentu će imati 15 predstavnika, a koalicija Dveri i Demokratske srpske stranke 14 zastupnika.

Uz njih, u parlamentarne klupe će sjesti i četiri predstavnika Demokratske stranke vojvođanskih Mađara.


Bruxelles – 23:15

Europski povjerenik za proširenje Johannes Hahn čestitao je izbornu pobjedu Aleksandru Vučiću, uz poruku da “samo snažna vlada može provesti reforme neophodne za budućnost države, njenu ekonomiju i građane”.

Na svom Twitter nalogu, Hahn je napisao da se “raduje suradnji s novom vladom pod Vučićevim vodstvom, po pitanju EU integracija”.


 Beograd – 23:00

Osim koalicije Dveri i Demokratske stranke Srbije, još jedna lista – “Dosta je bilo” Saše Radulovića ulazi u Skupštinu Srbije, pokazali su podaci nakon 82,4 posto obrađenih glasova.

Radulovićeva lista do sada je osvojila 5,2 posto glasova, a Dveri i DSS 5,1 posto.

I dalje uvjerljivo vodi SNS sa 49,9 posto glasova, a slijede ih SPS (11,5 posto), SRS (7,8 posto), DS i partneri (5,9 posto).


Novi Sad – 22:40

Nakon 40,8 posto obrađenih listića, koalicija „Aleksandar Vučić – Srbija pobeđuje“ vodi i na izborima za vojvođanski parlament. Do sada je osvojila 44,4 posto.


Beograd – 22:30

Iako pada prema polovici osvojenih glasova, nakon prebrojanih 71,2 posto listića, koalicijska lista oko naprednjaka ima osvojenih 50,3 posto glasova.

Osim njih, u skupštinske klupe će i predstavnici socijalista, radikala, demokrata je Dveri i DSS.


Beograd – 22:12

Nakon gotovo dvije trećine prebrojanih glasova, a prema preliminarnim rezultatima najmanje pet će lista imati svoje predstavnike u Skupštini Srbije.

Po tim podacima, koalicija u kojoj je do sada vladajući SNS osvojio je 51 posto glasova.

Koalicija Socijalističke partije i Jedinstvene Srbije osvojila je 12,1 posto glasova.

U parlamentarne klupe vraćaju se i radikali, koji su po dosadašnjim rezultatima osvojili 7,7 posto glasova.

Koalicija “Za pravednu Srbiju”, u kojoj su Demokratska stranka, Nova stranka, Demokratska stranka Hrvata u Vojvodini, te Zajedno za Srbiju osvojila je 5,5 posto.

Dveri i Demokratska stranka Srbije također su prešli izborni prag, osvojivši pet posto glasova.


22:00 – Beograd

Koalicija “Aleksandar Vučić – Srbija pobeđuje” i dalje je u uvjerljivom vodstvu, nakon prebrojanih 56,6 posto glasova, potvrdio je CeSID.

Prema tim podacima, ta koalicija je osvojila 51,5.

Socijalisti su osvojili 12,4 posto, radikali 7,7 posto, a demokrate 5,4 posto.

Osim njih, po posljednjim podacima, u parlament bi trebala ući i koalicija Dveri i Demokratske stranke Srbije koja trenutno ima pet posto glasova.


21:50 – Banja Luka

Na glasačkom mjestu u Generalnom konzulatu Srbije u Banjoj Luci, prema preliminarnim podacima, najviše glasova dobila je lista stranaka okupljena oko SNS-a.

Glasove su još osvojili radikali, socijalisti i lista Dveri – Demokratska srpska stranka.


21:45 – Novi Sad

Prema 15,5 posto obrađenih glasačkih listića, koalicija oko Srpske napredne stranke vodi i na izborima za vojvođanski parlament – do sada su osvojili 38,7 posto glasova.

Savezu vojvođanskih Mađara pripada 14,5 posto glasova.

Izborni prag još prelaze socijalisti, demokrate, Liga socijaldemokrata Vojvodine i radikali.


21:37 – Podgorica

Na parlamentarnim izborima u Srbiji na izbornom mjestu u Ambasadi Srbije u Podgorici glasalo je 43 posto upisanih birača, potvrdio je savjetnik u tom diplomatskom predstavništvu Nikola Ratković.

Srpski konzul u Herceg Novom Zoran Dojčinović naveo je kako je izlaznost u Konzulatu Srbije u tom gradu bila 80 posto. 


21:30 – Beograd

I nakon obrađenih 40,5 posto glasova, koalicija “Aleksandar Vučić – Srbija pobeđuje” u uvjerljivom vodstvu s osvojenih 52,6 posto glasova.

Slijede koalicija Socijalističke partije Srbije i Jedinstvene Srbije s 12,9 posto, potom Srpska radikalna stranka sa 7,4 posto te koalicija oko Demokratske stranke s 5,5 posto glasova.


21:25 – Beograd

Nakon što je postalo jasno da se radikali vraćaju u parlament, predsjednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj je poručio kako može u koaliciju samo s onim strankama koje se odreknu EU i odluče se za integraciju s Rusijom.

Nije isključio ni koaliciju s listom oko SNS-a.

“Možemo sarađivati. Podržaćemo ga. Možemo koaliciju praviti”, rekao je Šešelj.

Potvrdio je i kako će u opoziv predsjednika Tomislava Nikolića krenuti “ako bude imao dovoljno poslaničkih mandata za takvu inicijativu”.

“Najveća opasnost koja nam preti u narednom periodu je promena Ustava po nalogu zapadnih sila”, rekao je Šešelj.


21:15 – Beograd

Prebrojano je 31 posto glasova.

Koalicija oko SNS-a osvojila je 52,1 posto, socijalisti 13,8 posto, radikali 7,3 posto, a demokrate 5,5 posto glasova.

Preračunato u mandate, naprednjaci imaju 162 mjesta u Skupštini, socijalisti 44, radikali 21 te koalicija oko Demokratske stranke 16 mandata.

U parlament će i sedam predstavnika mađarske nacionalne manjine na listi koju je predvodio Istvan Pasztor.


21:05 – Sarajevo

Na biračkom mjestu za izbore u Srbiji, koje se nalazilo u Ambasadi Srbije u Sarajevu, glasalo je 91 posto od 156 upisanih birača, potvrdio je predsjednik biračkog odbora Čedomir Labus.

“Glasanje je proteklo u najboljem redu i bez ikakvih problema”, istakao je Labus.


21:00 – Beograd

Nakon obrađenih 19,8 posto glasova i dalje vodi koalicija oko SNS-a, s osvojenih 52 posto glasova.

Slijedi SPS sa 14,4 posto.

Prag još prelaze Šešeljevi radikali sa sedam posto, te koalicija oko Demokratske stranke s 5,4 posto osvojenih glasova.



Kako su Vučić i SNS postizali rezultate na izborima posljednjih godina


20:45 – Beograd

Prema prvim preliminarnim rezultatima, koje je objavio CeSID nakon prebrojanih 11 posto glasova, u vodstvu je koalicija “Aleksandar Vučić – Srbija pobeđuje”, okupljena oko Srpske napredne stranke.

Iako je riječ o malom broju prebrojanih glasova, SNS i partneri osvojili su 56 posto glasova.

Po istim podacima, naprednjake slijedi koalicija Socijalističke partije Srbije i Jedinstvene Srbije s 11 posto osvojenih glasova.

Prag još prelaze Srpska radikalna stranka te koalicija okupljenja oko Demokratske stranke.

Blizu praga su još koalicija Liberalno demokratske partije, Lige socijaldemokrata Vojvodine i Socijaldemokratska stranka, odnosno koalicija Dveri i Demokratske stranke Srbije.


20:25 – Beograd

Republička izborna komisija trebala da između 22:00 i 22:30 potvrditi prve preliminarne i neslužbene rezultate izbora, javio je Al Jazeerin reporter Dušan Hadži Nikolić.


20:00 – Srbija

Zatvorena su birališta na kojima su građani Srbije glasali za novi saziv Narodne skupštine, Skupštinu Vojvodine te na lokalnim izborima.

Prve procjene rezultata izbora očekuju se sat vremena nakon zatvaranja biračkih mjesta, dok Republička izborna komisija konačne rezultate treba proglasiti najkasnije do 28. travnja u 20 sati.

Pravo glasa imao je 6.739.441 birač. Pravo biranja mogli su iskoristiti na 8.377 biračkih mjesta.


19:47 – Beograd

Prema podacima CeSID-a ukupna izlaznost do 19 sati na izborima u Srbiji je 52,9 posto.


19:20 – Vojvodina

Izlaznost u Vojvodini je do 18 sati bila 48,1 posto, a 2012. godine u istom periodu bila je 43,22 posto, objavila je Pokrajinska izborna komisija (PIK).

PIK nema zvaničnih podataka o zabilježenim nepravilnostima.


19:12 – Srbija

Do 18 sati na birališta u Srbiji je izašlo 47,68 posto upisanih birača, saopštila je Republička izborna komisija.

U centralnoj Srbiji do 18 sati izašlo je 47,44 posto, u Vojvodini 48,34 posto, a u Beogradu 47,14 posto upisanih birača, rekao je direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević.


18:50 – Kosovo

Na Kosovu je do 18:00 glasalo 37.901 birača ili 35,28 posto, saopštio je OSCE.


17:51 – Srbija

Prema podacima CeSID-a, ukupna izlaznost na izborima do 17:00 je 43,5 posto. U Beogradu je izlaznost bila 39,5 posto, u Vojvodini 42,8 posto, u Centralnoj Srbiji 45,9 posto.


Građani Srbije su glasali za novi saziv Narodne Skupštine na izvanrednim parlamentarnim izborima koji se održavaju nakon nešto više od dvije godine od prošlih, također izvanrednih izbora.

Za 250 mjesta nadmetat će se 20 lista, na kojima je ukupno bilo 3.270 kandidata. Za izbore je tiskano 6.771.497 glasačkih listića.

Srbija je birala 11. saziv republičkog parlamenta od uvođenja višestranačja u zemlji, kao i novi saziv pokrajinskog parlamenta i najvećeg broja lokalnih samouprava, budući da u svega 14 njih nema izbora, jer mandati lokalnim parlamentima nisu istekli.

Regularnost izbora pratilo je približno 2.000 promatrača, domaćih i stranih, a konačni rezultati izbora moraju biti objavljeni najkasnije do 28. travnja u 20 sati.

Al Jazeera Balkans, Centar za slobodne izbore i demokratiju (CeSID), Prva TV i B92 će prvi donositi informacije o izbornoj volji građana i istraživanjima CeSID-a.

Izvor: Al Jazeera i agencije