Upoznati sa bankrotom, ali ne i sa dugom

Dug građana s blokiranim računima u Hrvatskoj, veći je od duga preduzetnika. Bankama, elektrodistribuciji, telekomima i drugima – duguju 4,9 milijardi eura.

O mogućnosti ličnog bankrota pričalo se godinama. Početkom ove, kad je zakon stupio na snagu, procenjivalo se da će ga zatražiti 20 hiljada građana. No, mjesečno ih se prijavljuje tek stotinjak. Zašto mjera ne uspijeva – istraživala je reporterka Al Jazeere Jasmina Kos.

Za građane koji su zapeli u dugovima, država je smislila plan – lični bankrot. Korak prvi – popuniti tri obrasca. Ime, prezime, nekretnine, pokretnine… to još ide. No, kad se dođe do detalja dugovanja i pojmova poput “izlučnih” i “razlučnih” prava – mnogi ne znaju dalje. 

„Najveće poteškoće s kojima se suočavamo su te da potrošači nisu informirani o tome koliko su, kome su dužni. Ne znaju baš popuniti obrasce koji moram priznati da su pomalo komplicirani, znači obrasci popisa imovine i obveza. U tom dijelu naši posrednici im pomažu da ispune te obrasce, ali možda bi trebalo razmotriti pojednostavljenje obrazaca kako bi bili dostupniji i razumljiviji širem krugu ljudi”, kaže Vinka Ilak iz Financijske agencije.

Susret bez dogovora

U četiri mjeseca, zahtjev za pokretanje izvansudskog postupka nagodbe s vjerovnicima, kao prvog koraka prema ličnom bankrotu, u Zagrebu su pokrenula samo 223 dužnika, što je više nego u ostatku Hrvatske zajedno. U Dalmaciji – gotovo niko.

“U Hrvatskoj je blokirano gotovo 325 tisuća građana. Kad se s tim usporedi ovih 408 predanih zahtjeva vidi se da je mogućnost osobnog bankrota dosad odlučilo istražiti samo 0,13 posto onih u dužničkom ropstvu”, kaže reporterka Al Jazeere.

Razloga je mnogo  – građani nisu informirani, vjerovnici nisu skloni otpisu dugova, a sve koči i administracija. Rješenja Ureda državne uprave za besplatnu pravnu pomoć, kako ne bi morali platiti 40 eura troškova postupka čekaju se mjesecima.

Zbog svega toga, u Fini se tek nedavno prvih pet dužnika sastalo s onima kojima duguju. I – nisu se dogovorili. 

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera