Srbija: Isplata penzija u predizbornoj tišini

Protivnici reforme upozoravaju na osiromašenje svih budućih penzionera (AP)

Uoči izvanrednih parlamentarnih izbora, koji se održavaju u nedjelju, u Srbiji je u ponoć počela predizborna šutnja, a istovremeno počinje isplata mirovina.

Primanja će tokom dana dobiti građani koji novac primaju na kućnu adresu ili na šalterima pošta, dok će u subotu početi isplata na tekuće račune.

U Republičkom fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) za beogradski Blic su priznali da je uobičajeni datum za isplatu drugog dijela mirovina 25. u mjesecu, ali negiraju da isplata ima veze s nedjeljnim izborima.

“Kada je početkom godine pripreman godišnji plan isplate penzija vodilo se računa o uskršnjim praznicima. Početak isplate na kućne adrese je petak, kako bi svi penzioneri pre praznika dobili penzije jer je pošti potrebno pet radnih dana za isplatu penzija svim penzionerima, pošto ne rade vikendom ni praznikom”, kažu u PIO fondu.

Uskršnji praznici dolaze vikend nakon izbora, budući da je Uskrs po julijanskom kalendaru tek iduće nedjelje.

‘Tajna veza’ izbora i penzija

Blic sumnja da između izbora i mirovina postoji neka “tajna veza”, na što ukazuju i primjeri iz ranijih godina, pa je tako, prije pet godina kada nije bilo izbora, isplata mirovina bila tek nakon uskršnjih praznika. Tada su se nadležni pravdali “tehničkim razlozima”.

S druge strane, podsjeća beogradski dnevnik, uoči izbora 2008. i 2012. godine mirovine su rasle odnosno povećavan je limit za isplatu pomoći.

“Sigurno je da isplata penzija ima efekta na izbore. Čim mu je puniji novčanik penzioner je raspoloženiji, iako je reč samo o delu penzije. Ako kupite ljude sa manje novca, oni će to racionalizovati da nije zbog novca. Tako penzioner koji izađe i glasa za vlast na izborima neće reći da se prodao zbog para nego zato što je režim dobar”, objašnjava za Blic psiholog Žarko Trebješanin.

I sociolog Slobodan Vuković ukazuje da prijevremena isplata mirovina uoči izbora nije novost.

“To su radile sve vlasti da se dodvore penzionerima. Reč je o jeftinoj demagogiji koja je ušla u političku agendu srpskog društva”, naglašava Vuković.

Po njemu, i ova će prijevremena isplata imati efekta na izbore zato što je “društvo osiromašeno i tako se stvara slika brige o penzionerima”.

Prosječna primanja – 187 eura

No, u agenciji “Faktor plus”, koja se bavi marketing istraživanjima i ispitivanjima javnog mnijenja, ističu da događaji uoči izbora ne mogu umnogome utjecati na izbornu volju građana.

“Isplata penzija može da učvrsti nekoga u odluci da prelomi i glasa za određenu stranku ako je do tada bio na klackalici. Međutim, ne može da utiče da birač u potpunosti promeni političku opciju”, ukazuje Vladimir Pejić iz te agencije.

Srbija isplaćuje 1,7 milijuna mirovina svojim građanima. Prosječna mirovina iznosi 187 eura, a najniža primanja umirovljenika su 82 eura.

Izvor: Agencije