Opozicija traži način za povratak povjerenja birača

Nakon što su predstavljene glavne poruke stranaka na vlasti u Srbiji tokom predizborne kampanje, Al Jazeera predstavlja i glavne stranke opozicije koje sudjeluju na izborima u nedjelju.

Demokratska stranka (DS) je do 2012. godine bila oslonac vlade, a sada s novim vodstvom nastoji povratiti izgubljeno povjerenje birača. Prioritet im je povećanje plaća i mirovina.

“Dosta je bilo laži i lažnih obećanja. Glas za Demokratsku stranku je jedini siguran glas za pravednu Srbiju, glas za Demokratsku stranku je jedini siguran glas protiv ponižavanja građana i protiv laganja građana”, poručuje Bojan Pajtić, predsjednik DS-a.

Nekadašnji predsjednik Srbije, ali i Demokratske stranke, Boris Tadić osnovao je svoju Socijaldemokratsku stranku, s koalicijskim partnerima Čedomirom Jovanovićem iz Liberalno demokratske partije i Nenadom Čankom iz Lige socijaldemokrata Vojvodine nada se pobjedi protiv stranaka koje su do sada bile na vlasti.

“U svakom parametru poređenja oni su lošiji nego što smo mi bili. A mi smo bili nezadovoljni postignućima koja smo ostvarili. Imate izbor između subvencija za otvaranje realnih radnih mesta ili pravljenja atmosfere u kojoj nastaju stotine hiljada novih apsolutno siromašnih”, poručuje Tadić.

I desnica računa na ulazak u parlament

Još jedan bivši visokopozicionirani član Demokratske stranke Borislav Stefanović osnovao je svoju stranku koju je nazvao Levica Srbije. Glavni cilj im je borba za socijalnu pravdu. Za prelazak izbornog praga bori se i nekadašnji ministar privrede, a sada predsjednik pokreta “Dosta je bilo”, Saša Radulović.

Desnicu na ovim izborima predstavlja Srpska radikalna stranka čiji predsjednik Vojislav Šešelj kaže kako svi politički subjekti vide Srbiju u EU i NATO-u.

“Šta imamo na drugoj strani? Imamo samo Srpsku radikalnu stranku. Nikoga više”, smatra Šešelj.

U još jednoj desničarskoj koaliciji nadaju se prelasku praga za ulazak u parlament. Pokret Dveri srpske i Demokratska stranka Srbije poručuju da u društvu, obitelj mora biti na prvom mjestu.

“Srbija će formirati ministarstvo za brigu o porodici, koje će podržavati rađanje, mlade bračne parove i porodice sa više dece. Biće to Srbija koja će borbu protiv bele kuge proglasiti kao državni prioritet broj jedan”, kaže Boško Obradović iz Dveri.

Republička izborna komisija proglasila je 20 izbornih lista koje će se boriti za prelazak izbornog praga i svoje mjesto među 250 zastupnika parlamenta Srbije.

Izvor: Al Jazeera