BiH i Hrvatska grade most na Savi

Izgradnja mostova dogovorena na sastanku ministara u Sarajevu (Al Jazeera)

Bosna i Hercegovina i Hrvatska kreću u izgradnju mosta na Savi kod Svilaja, na koridoru 5C.

To je dogovor hrvatskog ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Olega Butkovića i bh. zamjenika ministra komunikacija i prometa Saše Dalipagića, koji su sastanak održali u Sarajevu.

Prije nego se novi izvođači međudržavnog mosta preko rijeke Save ovog ljeta uvedu u posao, Bosna i Hercegovina želi da se nagodi sa Strabagom.

Ta kompanija insistira na isplatiti odštete od 642 hiljade eura jer joj je gradnja mosta dodijeljena prije pet godina.

Most na Pelješcu

Razgovaralo se i mostu na Pelješcu, infrastrukturnom projektu od kojeg zvanični Zagreb ne odustaje i od Evropske komisije traži da ga sufinansira.

Hrvatska će u junu donijeti odluku o prvoj fazi izgradnje mosta, uz poštovanje onog što je tražila Bosna i Hercegovina.

Gradnja Pelješkog mosta predstavlja “projekt svih projekata” u Republici Hrvatskoj koja će ispoštovati sva prava Bosne i Hercegovine na taj most, rekao je Butković.

Most je trenutno, kako je rekao, u fazi prijavljivanja Evropskoj komisiji od koje se traži sufinansiranje tog projekta, javlja Anadolija.

“Pelješki most podijeljen je u tri faze: izgradnja mosta, pristupne ceste i zaobilaznica Stona, Vlada Hrvatske će u junu donijeti odluku o izgradnji prve faze tako da ćemo moći raspisati natječaj za izvođenje sada u ovoj godini. Sve ćemo ispoštovati. Ispoštovat ćemo ono na šta BiH ima pravo, nećemo dovesti to u pitanje, to nije interes Hrvatske, naš je interes spojiti teritorij. To je prvi interes, drugi interes je da BiH ima sva prava koja se tiču konvencije o pravu mora, neškodljiv prolaz. Tehničke karakteristike tog mosta zadovoljavaju sve ono što je BiH tražila od tog mosta”, rekao je Butković.

Pelješki most u bh. javnosti interesantan je jer je smješten geografski na području dijela teritorijalnog mora BiH, podsjetio je Dalipagić.

“To je predstavljen kao neki konflikt između BiH i Hrvatske. Mislim da to je pitanje struke, a ne politike, i samo tako to treba gledati. Hrvatska će to raditi po međunarodnim propisima”, rekao je Dalipagić.

Izvor: Al Jazeera i agencije