Demonstranti: U Makedoniji je ukinuta vladavina prava

U Skoplju su održani novi, peti protesti zaredom protiv Vlade i predsjednika. Demonstranti, koji su se ranije okupili ispred platoa Sobranja gdje su poručili da se ne slažu s politikom vladajućeg VMRO-DPMNE-a, potom su se uputili ka zgradi Vlade Makedonije.

U gradu je bilo manje policijskih snaga nego ranijih dana, iako je centar Skoplja blokiran, javio je reporter Al Jazeere Stefan Goranović.

Vođa opozicionog Socijaldemokratskog saveza Makedonije Zoran Zaev, koji je ranije objavio da će opozicija bojkotovati izbore najavljene za 5. juni, kazao je za Al Jazeeru: „Postoje mnoge mogućnosti koje nam stoje na raspolaganju, Upotrebićemo sva sredstva. Postoje formalno-pravni aspekti, a postoje i građanski aspekti i mi ćemo to iskoristiti.“

Jedan od demonstranata je rekao: „Vladavina prava je ovde ukinuta skroz, kao da je ovo njihov dućan. Ja sam magistar mašinskih nauka, radim na državnom fakultetu i plata mi je 400 eura. Svaki mesec imam manjak od 100 eura.“

S druge strane, bivši premijer Nikola Gruevski je u intervjuu za lokalnu televiziju rekao da je opozicija najveći remetilački faktor u državi.

Upozorenje Evropske unije

Ranije je komesar Evropske unije za evropsku susjedsku politiku i pregovore o pridruživanju Johannes Hahn zatražio od svih političkih stranaka u Makedoniji da se vrate za pregovarački stol i ostanu posvećene euroatlantskoj perspektivi te države.

“Doista sam razočaran nedavnim događajima u Makedoniji. Uložili smo mnogo kako bi se zemlja vratila euroatlanskom putu. Većina rokova je probijena. Apeliram na političare da se vrate za pregovarački stol. Ako ne rade zajedno, ako nisu usredotočeni na održavanje fer izbora, nova vlada neće biti međunarodno prihvaćena, a kamoli priznata”, rekao je Hahn.

Komisija: Ispunjeni uvjeti za izbore

Makedonska Državna izborna komisija ranije je saopćila da su ispunjeni svi uvjeti za održavanje izbora u Makedoniji 5. juna.

Odluka je izglasana bez prisustva dva člana opozicijskog Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) i predsjednika Komisije.

Oni su prije toga napustili sjednicu, nakon čega je ostalo šestoro članova koji su jednoglasno zaključili kako postoje uvjeti za organiziranje kredibilnih izbora.

Sinoćnji protesti u Skoplju pristaša opozicijskog SDSM-a i građanskih organizacija s jedne, te vladajuće stranke VMRO-DPMNE s druge strane okončani su mirno. 

Zbog produbljenih tenzija, a nakon što je predsjednik Đorge Ivanov odlučio abolirati odgovorne za aferu “Prisluškivanje”, što je bio povod i za trodnevne demonstracije, lider najutjecajnije opozicijske stranke, Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM), Zoran Zaev najavio je kako SDSM neće na izbore.

“Svi trebate znati da nisu stvoreni uvjeti za poštene izbore. Birački popis nije pročišćen i nema reforme medija, a nastavljaju se i pritisci – državni i stranački”, upozorio je ranije Zaev.

Stoga se, navode mediji, postavlja pitanje legitimiteta izbora na kojima ne sudjeluje opozicija.

Zaev je još i poručio kako neće prihvatiti odluku da bude aboliran.

Protiv njega je podnesena kaznena prijava zbog sumnje da je surađivao s inozemnim tajnim službama prilikom objavljivanja desetaka video i tonskih zapisa o prisluškivanju više od 20.000 građana – političara, novinara, akademika, pa i svećenika.

Abolicija odgovornih

Makedonski predsjednik Đorge Ivanov ostaje pri svojoj odluci o aboliciji za odgovorne u aferi “Prisluškivanje”.

Ivanov je takav svoj stav potvrdio u izjavi za javnost koju je dao u predsjedničkoj rezidenciji.

“Predsjednik Ivanov je ponovio kako je njegova odluka donesena u interesu građana, te će pomoći da se prevaziđe kriza i smanje tenzije. Rekao je još jednom kako štiti državni interes, te ostaje pri odluci kojom želi da politički lideri idu na izbore bez krivičnih prijava i sudskih procesa”, javila je u petak Al Jazeerina reporterka Milka Smilevska.

“Svakoga ko misli da sam mu oduzeo pravo, ili mu učinio lošu uslugu, ili želi dokazati nevinost na sudu, pozivam da u pisanom obliku preda zahtjev za poništenje moje odluke”, naveo je Ivanov.

Time je odbio zahtjeve najvećih političkih stranaka u zemlji, koje traže da se odluka preispita i povuče. Preispitivanje zahtjeva tražila je i stranka na vlasti VMRO-DPMNE, donedavnog premijera Nikole Gruevskog.

Ivanov je obećao i da će svaki zahtjev razmotriti zajedno s pravnim stručnjacima, te pozvao međunarodnu zajednicu da “pazi na svoje aktivnosti kako ne bi bila pogrešno shvaćena”.

Izvor: Al Jazeera