HNV: Antihrvatska histerija u Srbiji

HNV tvrdi da je na djelu koordinirana akcija stranaka, medija, pojedinih organizacija i nepostojećih hrvatskih udruga (Al Jazeera)

Ravnateljica Kancelarije za ljudska i manjinska prava u Srbiji Suzana Paunović negirala je u ponedjeljak navode predsjednika Hrvatskog nacionalnog vijeća (HNV) Slavena Bačića da je, nakon odluke Hrvatske da ne da suglasnost za otvaranje poglavlja 23 u pregovorima Srbije s EU, u Srbiji “zavladala antihrvatska histerija”.

“U Srbiji nema bilo kakve nacionalističke histerije, pa ni antihrvatske o kojoj neosnovano govori predsednik Hrvatskog nacionalnog veća. Možda je ona bila priželjkivana, ali kao što se može videti, Vlada Srbije se ponaša vrlo odgovorno, uvažavajući sve narode koji žive u Srbiji i države iz našeg okruženja”, rekla je Tanjugu Paunović.

Členici hrvatske manjine ranije su istaknuli da će se antihrvatsko raspoloženje nepovoljno odraziti na izlaznost pripadnika hrvatske manjine na izbore i potporu stranci koja ih zastupa na političkoj sceni Srbije.

“U Srbiji je zavladala prava antihrvatska histerija. Očigledno je da se radi o koordiniranoj akciji u kojoj sudjeluju vodeće i minorne srbijanske stranke, mediji, pojedine organizacije, ali i neke nepostojeće hrvatske udruge”, naveo je u izjavi za hrvatske medije u Vojvodini predsjednik HNV-a Slaven Bačić.

Dodao je kako se na hrvatsku manjinu i njezino vodstvo na taj način “vrši pritisak da oni izvrše pritisak na Hrvatsku kako bi ona dala zeleno svjetlo europskom putu Srbije”, prenosi Hina.

Tenzije u Srijemu

Bačić navodi kako je ozračje napetosti dovelo do tenzija u Srijemu, gdje su pojedini pripadnici hrvatske zajednice doživjeli da ih se u javnosti naziva ustašama, da ih se vrijeđa i poručuje da se odsele u Hrvatsku.

Govoreći o zahtjevu Hrvatske prema pristupnim pregovorima Srbije u dijelu koji se odnosi na prava hrvatske manjine, Bačić je naveo kako su takva stajališta razumljiva jer Hrvatska “samo traži poštivanje bilateralnog sporazuma dvije zemlje o osiguravanju zastupničkih mandata za predstavnike zajednice”.

Na stvaranje antihrvatskog raspoloženja u Srbiji upozorio je i predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislav Žigmanov.

“Situacija je za nas jako nepovoljna. Šešelj je oslobođen optužbi, Srbija je u predizbornoj kampanji, a Hrvatska uvjetuje njezin nastavak pregovora s EU ispunjavanjem određenih obveza. Sve to stvara snažno antihrvatsko raspoloženje u prostoru javnosti što za posljedicu ima povećanje straha kod pripadnika hrvatske manjine, njihovo povlačenje i pasivnost”, naveo je Žigmanov.

Unatoč tomu, dodao je, DSHV će djelovati pozitivno i motivirajuće kako bi se ohrabrili Hrvati u Srbiji i izišli na izbore zakazane 24. travnja.

DSHV jedina stranka hrvatske manjine na izborima

Hrvatska, u sklopu pregovora Srbije i EU, uvjetuje otvaranje poglavlja 23. poštivanjem prava hrvatske manjine, punom suradnjom s tribunalom u Haagu i ukidanjem nadležnosti u procesuiranju ratnih zločina za područje cijele bivše Jugoslavije.

U Srbiji je u tijeku kampanja za izbore koji će na svim razinama biti održani 24. travnja. DSHV kao jedina stranka hrvatske manjine nastupa u koaliciji s Demokratskom strankom.

Za razliku od srpske manjine u Hrvatskoj, koja može računa na tri mjesta u Saboru, hrvatskoj manjini u Srbiji nisu osigurani mandati u Skupštini Srbije, premda je tako predviđeno Međudržavnim sporazumom o međusobnoj zaštiti nacionalnih manjina.

Izvor: Agencije