Vučić: Štitiću Srbiju od Šešeljeve politike

Aleksandar Vučić kazao da je na ivici da izgubi izbore, odnosno da drugi formiraju vladu bez liste oko SNS-a (Tanjug)

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je odbacio ocjene da Srbija danas podsjeća na Srbiju “devedesetih”, mada bi, kaže, mnogi iz političkog miljea voleli da se vrati to vrijeme, jer su oni u njemu profitirali.

“U devedesetima “žive” samo oni koji su dobro živeli u tim godinama i koji su dobro naplaćivali to vreme i voleli bi da se to nekako vrati. Razni i ratni i anti-ratni profiteri, razni tipovi koji su dobijali novac spolja da bi mogli da glume velike žrtve, da im se nešto teško dešava. Ali im ne ide “, rekao je Vučić, prenosi Tanjug.

Istakao je da ništa slično devedesetima sada ne postoji.

“Imamo uređenu zemlju, tržište, za razliku od vremena prethodnih vlada nema benzina i deviza na ulici, ne skače i ne promeni se kurs evra u odnosu na dinar za 40 dinara….”, kazao je on.

Vučić: Suprotstavit ću se politici Šešelja

Podsjetio je također da, pored strateškog opredeljenja za Evropsku uniju, država nije uvela sankcije Rusiji. Kazao je da održava najbolje odnose sa tom zemljom, a da sa Kinom ima ubjedljivo najbolje odnose.

Vučić je u tom kontekstu ocijenio i da nije Srbija danas podijeljena na dva dijela, već je podijeljen politički, odnosno partijski sektor na dva dijela.

Lider Srpske narodne stranke Vučić je također izjavio je da će se žestoko suprostavljati politici Vojislava Šešelja i da će štititi Srbiju od takve politike prošlosti.

“Ne stidim se ničega što sam naučio od njega, a radio sam dugo sa njim. Lošu reč ni o kome sa kim sam radio nećete čuti, neću ni o njemu, osim loše reči o nečijoj politici”, rekao je Vučić.

Govoreći o jačanju desnice u Srbiji, Vučić je podsjetio na nedavne pritiske da se Šešelj izruči Hagu zbog presude, ali su u vladi, rekao je, imali dovoljno iskustva da znaju šta im je činiti.

“Rukovodili smo se našim zakonima, rukovodili smo se interesima i pravima našeg građanina koji je 12 godina proveo u pritvoru…Čestitam mnogim žemljama koje su nam to napravile. Zamislite sramotu da smo isporučili Šešelja, pa da ga vrate kao velikog heroja”, rekao je Vučić.

Očekuje da će Hrvatska nastaviti blokirati Srbiju

Kazao je da je na ivici da izgubi izbore, odnosno da drugi formiraju vladu bez liste oko SNS-a, ali je ostao pri stavu da neće praviti kompromise sa onima koji bi Srbiju da vrate u prošlost.

Premijer Srbije je izjavio da očekuje od Hrvatske još više “spoticanja Srbije” na putu eurointegracija, i poručio da mogu da ta zemlja može da šta hoće, a da će Srbija nastaviti da se razvija.

“Sada je sve na njima. Mi nismo rekli nijednu tešku reč, a vi radite šta hoćete. Nastavićemo da se razvijamo i videćemo šta će Evropa da kaže. Očekujemo podršku Evropske unije”, rekao je Vučić.

On je rekao da se nije čuo ni sa jednim hrvatskim zvaničnikom nakon odluke te države da ne da saglasnost za otvaranje poglavlja 23 u pregovorima sa Evropskom unijom, niti ima namjeru da zove one koji izlaze sa ultimativnim stavom.

“Ne vidim da smo pogrešili. Svi u Evropi vide da smo uradili šta je trebalo, a ja sam uvek spreman za razgovore”, rekao je Vučić.

On je na godišnjicu zločina u Jasenovcu uputio poruku porodicama žrtva i rekao da ne sanjaju osvetu, nego bolji život.

Izvor: Agencije